Új programozási nyelvet mutatott be a Google

2011.10.11. 11:19

Dart néven új programozási nyelvet mutatott be a Google. A nyelvet webes programozóknak szánják, és bár a bejelentésben egyszer sem nevezték meg, egyértelműen a Javascript leváltása a cég célja vele. A cég belső levelezéséből kiszivárgott emailek szerint a Google programozóinak mindig is sok bajuk volt a Javascripttel, és régóta sürgették valami alternatív megoldás keresését helyette.

A Dartot strukturált, mégis nagyon rugalmas nyelvként mutatták be a fejlesztői, ami egyszerre alkalmas kicsi, gyorsan összeüthető programok hatékony megalkotására, és nagy, sok programozó együttműködését kívánó kódok megírására is.

Az előzetes verzió, amit most közzétettek, egy fordítóprogramot, néhány programkönyvtárat, és a Dart-programokat futtató virtuális gépet tartalmaz. A Google azt szeretné elérni, hogy utóbbi modul beépüljön az összes böngészőbe, és így futtathatóvá váljanak a Dartban megírt webes alkalmazások minden gépen. Jelenleg egyetlen böngésző sem nyújtja ezt, még a Goolge saját programja, a Chrome sem.

A Google nem először próbálkozik az 1995-ben a Netscape által kifejlesztett Javascript leváltásával. Legutóbb 2009-ben a Go nyelvvel futottak neki a feladatnak, kevés sikerrel. Most sem lesz könnyű dolguk, a Javascript a sok kritika ellenére a legnépszerűbb programozási nyelvek között van, a Tiobe októberi toplistája szerint a tizedik leggyakrabban használt nyelv a programozók között.

A Dart nyelvről további részleteket a hét végén a dániai GoTo konferencián árul el a Google az érdeklődő programozóknak.  • Tippek
  • Árfolyam