Béla
12 °C
27 °C

Gyorsabb internet, magasabb GDP

2011.10.12. 15:50
Svéd tudósok szerint az internetes sávszélesség növekedése kimutathatóan ösztönzi a gazdasági teljesítményt.

Az Ericsson, az Arthur D. Little tanácsadó cég és a svéd Chalmers Műszaki Egyetem egy 33 OECD-tagországban végzett felmérés alapján számszerűsítette a szélessávú internet sebességének gazdasági hatását. A tanulmány szerint az átlagos sávszélesség megduplázódásával 0,3 százalékkal növekszik a GDP. Az OECD-régióban 0,3 százalékos GDP-növekedés 126 milliárd dollárral egyenértékű. Ez több mint a Balti-államok összesített GDP-je.

A szélessáv rendelkezésre állása és a sebesség fontos hajtóereje a gazdaságnak. Az elmúlt évben az Ericsson és az Arthur D. Little megállapította, hogy a szélessávú penetráció minden egyes tíz százalékpontos növekedése egy százalékkal növeli a GDP-t.

A növekedés nem csak az infrastruktúra kiépítése kapcsán létrehozott munkahelyekből és a gazdaságban tapasztalható közvetlen hatékonyságnövekedésből fakad. Fontos az indukált hatás is, ami a munkamódszerek és -folyamatok változásából származik. Ez a hatás a leginkább fenntartható, és a GDP-növekedésnek akár egyharmadát is kiteheti.

A szélessáv képes a gazdasági növekedést ösztönözni azáltal, hogy hatékonyabb folyamatokat hoz létre a társadalom, a vállalatok és a fogyasztók részére. Új lehetőségeket teremt a fejlettebb online szolgáltatások, intelligensebb közüzemi szolgáltatások, a távmunka és a videokonferenciák előtt. Az egészségügyben például a várakozásaink szerint 500 millió ember fog majd mobilalkalmazásokat használni – mondta Johan Wibergh, az Ericsson hálózati üzletágának vezetője.