11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 1
Mexikó 0

Elhunyt a Unix és a C atyja

2011.10.13. 10:58
Hosszú betegeskedés után, 70 éves korában elhunyt a C programozási nyelv megalkotója, a Unix operációs rendszer egyik fő fejlesztője, Dennis MacAlistair Ritchie számítógéptudós. Munkássága az egész modern számítástechnika fejlődésére hatással volt.

Dennis M. Ritchie, becenevén dmr Bronxville-ben, New Yorkban született. Fizikát és alkalmazott matematikát tanult, diplomáját a Harvardon szerezte. Pályáját 1967-ben a híres Bell Labs' Computing Sciences Research Centernél kezdte. 1983-ban Ken Thompsonnal közösen Turing-díjat kapott az operációs rendszerek általános elmélete, valamint az UNIX megalkotása, implementációi terén végzett munkásságáért.

Thompson és Ritchie (középen) közösen kapták meg Bill Clintontól a National Medal of Technology kitüntetést
Thompson és Ritchie (középen) közösen kapták meg Bill Clintontól a National Medal of Technology kitüntetést

Ritchie-t találmányai a C-ben és szerepe Ken Thompson mellett a Unix megalkotásában a modern számítástechnika egy fontos úttörőjévé teszik. A C programnyelvet a mai napig széles körben használják alkalmazások és operációs rendszerek fejlesztésére, nagyrészt ebben íródott a Windows is. Hatása érezhető az összes modern programozási nyelven. Ritchie társszerzője “A C programozási nyelv” című könyvnek, mely a téma alapművének számít.

A Unix operációs rendszer hasonlóan nagy befolyással van a számítástechnika fejlődésére. A benne megalkotott fogalmak és elvek mára a számítástechnika alaptételeinek számítanak. Ez az operációs rendszer inspirálta a GNU/Linux projekt elindítását is.  • Hírek
  • Bankszámla