Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Védtelenek a vállalati mobilok és tabletek

2011.10.16. 10:55 Módosítva: 2011.10.16. 10:55
A Symantec mobilbiztonsági felmérése szerint a vállalatok az utazó munkatársaik hatékonysága, valamint a kollégák mobilitása érdekében egyre többször alkalmaznak okostelefonokat és táblagépeket. Tízből hét vállalat már használ céges okostelefont, és általában a dolgozóknak is vannak ilyen eszközeik.

Bár a táblagépek elterjedtsége még nem jelentős Magyarországon, itt is megfigyelhető a készülékek térnyerése, különösen a felsővezetői körökben: a kutatásban megvizsgált vállalatok hatodának már van tabletjük.

A mobileszközök széleskörű elterjedésének ellenére a vizsgált vállalatok mindössze 40 százalékában ellenőrzik, hogy milyen tevékenységeket végeznek a munkatársak a mobilkészülékeken. A felmérés rámutatott arra is, hogy csupán a cégek húsz százalékánál dolgozik informatikai biztonsági szakértő.

A vállalatok leginkább az adatvesztéstől tartanak (69 százalék). Közel felük az emberi tényezőt emelte ki kockázatként, ezen belül a megfelelő ismeretek hiányát és a tiltott tartalmak letöltését. A vírusfertőzés és a céges hálózat jogosulatlan hozzáférése a vállalatok 47 százalékánál szerepel a legnagyobb kockázatként, miközben az informatikai biztonságért felelős vezetők többsége nem tartja reálisnak egy esetleges mobilbiztonsági támadás bekövetkeztét.

Az okostelefonokat már a cégek 71 százaléka használja, de csak minden második vállalat alkalmaz valamilyen megoldást a mobilkészülékek védelmére, és csupán a felhasználók negyede rendelkezik szoftveres védelemmel. A védelmi megoldások közül a legelterjedtebb a programok telepítésének tiltása, valamint a pin-kód használata.

Ezek az egyszerű megoldások nem jelentenek teljes körű védelmet az összes vállalati mobileszközre, és nem felelnek meg a vállalatok komolyabb biztonsági előírásainak.