Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

2,7 billiót fektet netfejlesztésbe az EU

2011.10.17. 10:47

Az EU 9,2 milliárd eurós (2692 milliárd forintos) óriásbefektetést tervez az európai internet drasztikus felgyorsítására, a projektről szerdán szavaznak az Európai Parlamentben. Ha ott rábólintanak, a gyakorlati megvalósítás 2014-ben indul el, és 2020-ra minden európai háztartásban biztosítja a legalább 30 megabites szélessávú internetelérés lehetőségét, a lakosság nagyobb városokban élő felének pedig a 100 megabitet.

Az EU a távol-keleti példát, a nagy sebességű dél-koreai és japán hálózatokat tartja követendő példának, és abban bízik, hogy a mindenki számára elérhető gyors internet jót tesz a gazdaság növekedésének is. Azzal számolnak, hogy az EU-s befektetés az egyes kormányokat és a magánszektort is csatlakozásra készteti majd, és minden egyes uniós forrásból származó euróra 6-15 eurónyi, más irányból érkező euró jut majd.

A befektetés nagy része, 7 milliárd euró az új, nagy sebességű hálózatok kiépítésére megy majd, a maradékot közös európai online szolgáltatások (például egy átfogó EU-s elektronikus egészségügyi rendszer), az online biztonság növelése, és intelligens energetikai hálózatok felépítése emészti majd fel.

A pénzt egy új, Connecting Europe Facility nevű alap kezeli majd, ide fognak tartozni a jövőben a közös európai energetikai és közlekedési projektek is. A CEF nemcsak a telekommunikációs cégektől várja, hogy felturbózzák a netkapcsolataik sávszélességét, de kormányzati szerveket, elektromos és vízszolgáltatókat, építőipari cégeket is arra bátorít, hogy az alap pénzére támaszkodva szálljanak be az online piacra.

A terv külön kitér arra, hogy a ritkábban lakott vidéki területeket sem szabad elhanyagolni a szélessáv elterjesztésével. A netszolgáltatók hajlamosak inkább a nagyvárosokra koncentrálni, mivel ott kisebb az átlagos költsége egy-egy új előfizető bedrótozásának, és nagyobb nyereséggel kecsegtet az üzlet. A CEF külön támogatást nyújt majd a vidéki szélessáv fejlesztésére, ha az európai parlament megszavazza a – magánszféra befektetéseivel együtt a becslések szerint – legalább 50 milliárd euró összköltségvetésű tervet.