Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Pingpongozó robotot készítettek Kínában

2011.10.17. 13:40

Wu és Kong névre keresztelték megalkotói azt a két, Zhenjiang Universityn kifejlesztett, ember méretű robotot, akik képesek asztalitenisz mérkőzést játszani egymással vagy akár egy emberrel is. A gépemberek legtöbbször fonákkal ütnek, de képesek tenyeresre is.

A két, egy klasszikus kínai epikus regény szereplőjéről (Sun Wukong) elnevezett robot az egyetem egyik hosszú távú tervének része, amelynek keretében „nagy teljesítményű emberszabású robot egységeket és rendszert” szeretnének építeni. Az intézmény honlapja egyenese „nagy méretű emberszabásúaknak” hívja a robotokat. Ez az elnevezés valószínűleg a Japán által gyártott, hasonló kinézetű, de jóval kisebb méretű gépekre utal.

A két, asztaliteniszt játszó robot nem tűnik nagyon mozgékonynak. Annak ellenére, hogy a lábuk nem mozdul a mérkőzés alatt, úgy tűnik, sosem hibáznak. Ez annak a harminc, külön-külön is működőképes motornak köszönhető, amelyekkel a robotok hét különböző akciót képesek végrehajtani. A szerkezetek tudnak egyensúlyozni, azonosítják a labda mozgását, meg tudják jósolni annak útját, sőt képesek önállóan szerválni is. A videón csak annyi látszik, hogy a tudósok elemzik a robotok lépéseit, nem tudni, mennyire avatkoznak bele a játékba.