Bernadett
0 °C
4 °C

A leszbikusokra bukik az iPhone 4S

2011.10.18. 19:20 Módosítva: 2011-10-19 10:55:09
A világ néhány országában négy napja megjelent az iPhone legújabb verziója. Egy Londonban beszerzett példányt – Magyarországon először – alaposan leteszteltünk: megnéztük a sebességét és az új képességeket is. A készülék gyorsabb elődeinél, de a fényképező nem lett feltétlenül jobb, és a Siri hangfelismerő is inkább kiapadhatatlan humorforrás, mint használható funkció. Legalábbis nálunk.

Az iPhone 4S 18 hónappal az előző modell után érkezett. Ennyi idő a mobilpiacon egy örökkévalóságnak tűnik. Még Apple-mércével is az: az első négy modell között mindig csak 12 hónap telt el, éppen ezért mindenki azt várta, hogy a cég valami forradalmival áll majd elő.

Ehhez képest az iPhone 4S tök úgy néz ki, mint az elődje. Első blikkre meg sem lehet őket különböztetni, éppen ezért a premier után a fél net azon röhögött, hogy a sokszor lesznobozott Apple-felhasználók így majd biztos meg sem akarják venni a készüléket. Ha nem villoghatnak vele, akkor minek?

Mégis veszik

Sokakat meglepett tehát, hogy három nap alatt 4 millió fogyott belőle, több mint kétszer annyi, mint az elődjéből. Mostanáig a leggyorsabban fogyó kütyü a Microsoft Kinect volt, amiből nyolcmilliót vettek két hónap alatt. Ezt a mennyiséget az iPhone 4S jó eséllyel két hét alatt hozza majd.

De miért vesznek az emberek egy az elődjéhez külsejében teljesen hasonlító mobilt? Hát mert a burkolaton kívül minden megváltozott. Például a hardver teljesítménye, az új iPhone ugyanis megkapta a tavasszal piacra került iPad 2 főbb elemeit. A processzor ennek megfelelően kétszer, a grafikus gyorsító hétszer gyorsabb lett. A cpu ugyan csak 800 megahertzes, míg ugyanez a csip iPadben 1000 megahertzes, de ezzel is a piac messze leggyorsabb mobiljáról van szó. Az AnandTech végzett pár tesztet, abból kiderül, hogy a böngésző sebességében messze a riválisok fölött teljesített a mobil:

 

Persze a rövidesen érkező új Androiddal várhatóan felzárkóznak a konkurens telefonok az iPhone-hoz. Jelenleg azonban ez a piac egyik legerősebb mobilja.

Lefelé, felfelé is gyors

Jóval nagyobb lett az elérhető sávszélesség is, így már három újítás is gyorsítja a netezést: egyrészt a hálózatról 7,2 megabit helyett 14,4 megabittel rántja le a mobil az adatokat. Másrészt az erősebb hardver gyorsabban számolja ki a megjelenítést. Harmadrészt meg az iOS 5 böngészője, az új Safari is nagyobb teljesítményre képes elődjénél. Így amíg az előző iPhone 27 másodperc, addig az új 15,5 másodperc alatt tölti be az Index címlapját, ami 57 százalékos gyorsulás.

A kijelző teljesen ugyanaz, mint az elődben volt, sőt a memória is 512 megabájt maradt. A funkciók nagy része sem változott – persze mostantól az iCloudon keresztül automatikusan szinkronizálhatjuk a mobilunkban, tabletünkön, számítógépünkön tárolt kontaktokat, fotókat, dalokat, és a hangosítógombbal fotózhatunk, de hát ez az új operációs rendszernek, az iOS 5-nek hála az iPhone 4-ben és 3GS-ben is elérhető.

A kevesebb néha több

A kamera kezelése tehát nem egyedülálló, annak minősége viszont több szempontból is megváltozott. Egyrészt nyolc megapixeles érzékelő került a mobilba, ráadásul elvileg 73 százalékkal több fényt képes beszippantani a mobil, mint az elődje.

Nézzünk először egy napos képet:

telo2

Utána meg egy sötétet:

telo1

Mindkettőnél az első fotó az iPhone 4-é, a második az iPhone 4S-é. Az előző modellt már egy ideje használó remek fotósunk, Barakonyi Szabolcs alaposabban megnézte a 4S által készített képeket, de nem volt tőlük elragadtatva. Szerinte a színhőmérséklet nem lett egészségesebb, és a felbontás ugyan nőtt, de hajlamosabb bemozdulni a mobil, ami nem tesz jót a részletek megjelenítésének. Szóval több a megapixel, közben legfeljebb ugyanolyan minőség, nagyobb hajlandósággal a bemozdulásra.

Sokat javult ugyanakkor az iPhone videózási képessége. A felbontás 720p-től 1080p-re nőtt, ez azonban nem olyan jelentős változás (pontosabban kit érdekel). Sokkal fontosabb, hogy a mobil végre képes kiszűrni a rázkódást: a kissé elfolyó kép a korábbi modellnél elég frusztráló volt, ennek viszont most vége, mert az új készülék, ha csak digitálisan, is de csökkenti ezt a hatást.

Jé, beszél

A legizgalmasabb, csak iPhone 4S-en elérhető funkció viszont egészen biztosan a Siri. Ez egy automatikus, intelligens hangfelismerő rendszer, aminek egy korábbi verziója egyébként már benne volt az App Store-ban, és több platformra is megjelent volna, míg végül az egész projektet felvásárolta az Apple. Nem is csoda, mert a Siri jóval túlmutat a piacon található megoldásokon. Egészen más ugyanis a megközelítés. Míg a konkurenciánál meg kell tanulnunk a vezényszavakat, tehát alkalmazkodnunk kell a készülék szegényes szókincséhez, addig az iPhone 4S-től kis túlzással azt kérdezünk, amit akarunk, képes kiszűrni a mondanivalónk lényegét.

iphon41

Szemléltessük ezt egy példával. A konkurens mobil csak azt a kérdést érti meg, hogy „milyen idő lesz holnap?" Az iPhone 4S ezzel szemben tudja, mire gondolok, amikor azt kérdezem, „milyen idő lesz holnap?", amikor azt, hogy „sütni fog a nap szerdán?", és azt is, ha arról faggatom, „szükségem lesz-e esőkabátra?". Persze nem a mobil ilyen okos, a mintát az iPhone elküldi a titkos központnak, és ott elemzik a beszéd tartalmát a rendszerek, ott szűrik ki a lényegét, aztán használható utasításokat küldenek vissza a mobilnak. Viszont ez így is hatalmas előrelépés az ember-gép kapcsolatban, függetlenül attól, hogy a fenti kérdéseket valójában egyetlen mobil sem érti meg a világon, mert magyarul vannak. Az iPhone 4S is csak angolul, franciául és németül érti a szabad szavas kérdéseket, de a technológiai előrelépés akkor is óriási.

Papíron. A valóságban ugyanis inkább kifogyhatatlan humorforrás a szolgáltatás. És most tekintsünk el attól, hogy borzasztó az akcentusom, mert a mobil ettől függetlenül is hibákba fut időnként, máskor meg egészen vicces jelenségeket produkál. Például ha azt kérjük, hogy „search the web for gay", megtagadja a munkát. Ha ugyanezt kérjük, de már „lesbian"-nal, örömmel teljesíti a feladatot. Jópofa telefonálni is vele: ha nem számot mondunk, akkor a memóriában található tételek közt válogat, név alapján.

Ami azt jelenti, hogy a „hívd Magyarósi Csabát" úgy hangzik, hogy „call Kszaba Mádzsároszi", tehát a magyar nevekkel majdnem teljesen használhatatlan a készülék. Ugyanakkor a tragikus angol akcentusom egész jól megértette a Siri, köpte az időjárás-jelentést, akárhogy kérdeztem tőle, kilencven százalék fölött teljesített, amikor egy hosszabb szöveget diktáltam neki, és arra a kérdésre is remekül tudta a választ, hogy ki Magyarország királya (Orbán Viktor).

Ezzel együtt a technológia angol, német és francia nyelvterületen kívüli használhatósága egyelőre erősen kérdéses. És még az sem tiszta, hogy ott mire jó: autózás és biciklizés közben, amikor amúgy is headset lóg a fülünkből, tök jól használható, hogy a kábelen lévő gomb nyomogatására megérti a mondandónkat a telefon. De amikor nincs kábel, a Home gombot kell lenyomni a Siri elindításához, akkor meg, ha már úgyis kezünkben van a mobil, egyszerűbb kézzel befejezni a műveletet. Arra ugyanis nem képes az iPhone 4S, hogy hosszasan hallgasson minket és tudja, mikor szólunk hozzá, melyik mondatot kell kiemelni a szótengerből.

Egyenlítő

Persze az iPhone 4S frissítésnek jól sikerült. A teljesítmény sokat nőtt, a kamera továbbra is az egyik legjobb a piacon, és most már videofelvételek készítésére is alkalmasabb a készülék. És persze ott a Siri, amiben óriási a lehetőség, de még angolul is fejlődnie kell, magyar nyelvterületen, magyar barátokkal meg majdnem használhatatlan. Aki csak a Siri miatt venné meg a mobilt, ne tegye.

iphon42

Ugyanakkor az előző évekhez képest történt egy fontos változás. Bár az iPhone 4S egyértelműen a világ legjobb mobiljai között van, már nincs olyan előnye, mint két-három éve volt. Tudásban, használhatóságban a konkurencia felzárkózott, és bár sebességben jelenleg az iPhone a bajnok, az új Android OS-sel ez az előny is el fog tűnni, sőt idővel bizonyára lesznek gyorsabb konkurensek is a piacon. És akkor a Nokia windowsos mobiljairól még nem is tudjuk, hogyan fognak teljesíteni. Egy biztos: 2011-ben már nincs vitathatatlan bajnok, ízlés dolga az egész.

(Az iPhone 4S-t Handrastól kaptuk kölcsön tesztelésre.)