Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Bill Gates újra bíróság elé áll

2011.10.19. 15:55

Az aktív gazdasági tevékenységtől visszavonult Bill Gates az emlékezetes, 1998-as per (akkor az amerikai állam tisztátalan verseny folytatásának gyanúja miatt perelt) után hamarosan újra kénytelen lesz tanúként megjelenni egy tárgyaláson, ugyanis egy hét éve kezdődött perben beidézték.

A trösztellenes vizsgálatot a Novell kezdeményezésére indították még 2004-ben, akik azt kifogásolták, hogy a Windows 95 operációs rendszert a Microsoft úgy készítette el, hogy a szoftver kiadásának késleltetésével gátolják a konkurens szövegszerkesztő, illetve táblázatkezelő programok, a Word Perfect, illetve a Quattro Pro terjedését, illetve saját ilyen programjaikat hozták előnyös helyzetbe. Az eredetileg hat pontból álló panaszlistából azóta a bíróságok ötöt elutasítottak, a maradék egy tárgyalása kezdődött szeptemberben egy utahi bíróságon, ahol Bill Gatesnek hétfőn meg kell jelennie.

A Microsoft minden vádat tagad, a Novell viszont 500 milliótól több mint egymilliárd dollárig terjedő kártérítést követel az 1996-ban a piacon sikertelenül szerepelt programokért. Steve Aeschbacher, a Microsoft vezető jogtanácsosa szerint elképesztőek a Novell állításai, és semmilyen törvény nem ad jogot egy cégnek arra, hogy egy másiknak megmondja, hogyan fejlessze, tervezze meg a termékeit.