Tekla
5 °C
19 °C

Exponálás után élesíthetjük a képet egy kísérleti fényképezővel

2011.10.21. 15:54
Állandóan változtatható fókuszú képeket készítő kamerát fejlesztett ki egy szilícium-völgyi kutatócsoport. Cikkünkben most megtekintheti és ki is próbálhatja, milyen lesz a jövő fényképészete.

A Stanford Egyetem egyik professzora, Ren Ng vezetésével működő Lytro munkacsoport egy korábban csak elméletben létező lehetőséget használt ki fényképezőgépe elkészítéséhez. A forradalmi megoldást használó gép a mezőelméleten alapul.

„Célunk az volt, hogy tökéletesen megváltoztassuk a képek készítésének és megtekintésének a módját. Ennek ez az első lépése. Korábban ez a technológia csak száz kamera és egy velük összekötött szuperszámítógép révén volt megvalósítható" – fogalmazott Ng a gép bemutatkozó ünnepségén San Franciscóban.

Az egyszerűen használható, teleszkóp formájú gép kétféle memóriamérettel (16, illetve 8 gigabájt), egyelőre limitált példányszámban a jövő év elejétől lesz elérhető. A kisebbik gép nagyjából 350 kép tárolására alkalmas, 399 dolláros (87 ezer forint) áron jegyezhető elő. A kamera kattintáskor nem egyetlen képet rögzít, hanem a benne lévő mikrolencserendszeren át érkező fény intezitását és irányát rögzíti. Vagyis a teljes fénymező tárolódik el a memóriában mindenféle módosítás – élesítés, fehéregyensúly-beállítás, színkorrekció – nélkül. Az így tárolt adatok teszik lehetővé, hogy a felvétel mely részeit lehet élesíteni, illetve homályosítani.

Az elkészült képek egy speciális szoftverrel tekinthetők meg. Az egyelőre csak Macen használható program képes arra, hogy a felhasználó az elkészült kép bármely pontjára kattintva az adott területet élesítse, hasonlóan az emberi szemhez, amely villámgyorsan képes fókuszálni az elé kerülő különféle tárgyak között. A szoftver pc-s változata még fejlesztés alatt áll.

A Lytro-képek online megosztásakor a megjelenítő szoftver is megosztódik, így bárki kedvére nézegetheti a különböző részleteket számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen. A fejlesztők honlapján bárki kipróbálhatja a képnézegetés új dimenzióját, de a cikkünkbe ágyazott két képen is érdemes néhányat kattintani.

Az ötvenmillió dolláros fejlesztés nagyját az Andreessen Horowitz befektetői csoport alapítványa finanszírozta. A Lytro célja, hogy felrázza a digitális állóképet készítő kamerák piacát, ezzel pedig az ágazat idei 38,3 milliárd dolláros bevételét 2015-ig 43,5 milliárdra tornássza fel.