Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

266 milliárdos kártérítést követelnek egy orosz torrentoldal gazdáitól

2011.10.26. 17:22

Hamarosan bíróság elé áll az orosz Interfilm torrentoldal két üzemeltetője, Andrej és Natalija Lopukov, vagy ahogy filmkalóz körökben ismerték őket, Ripper és Piratka. Az orosz és nemzetközi filmstúdiókat képviselő vád szerint a premierfilmek kézikamerával felvett verzióira specializálódott oldal 38 milliárd rubel (266 milliárd forint) kárt okozott a stúdióknak.

A kártérítésen felül a szerzői jogok többszöri megsértéséért az orosz törvények szerint még hat év börtönt és 500 ezer rubel (3,5 millió forint) bírságot is kaphatnak. A kamerás kalózverziók feltöltését harminc film, többek között a Resident Evil 3, a Shrek 3, és a 28 héttel később esetében sikerült bizonyítani a nyomozóknak.

Az oldal fenntartói után 2007 óta nyomoztak a hatóságok, és végül 2009 tavaszán sikerült azonosítani őket, amikor tisztázatlan körülmények között sikerült megszerezni a nyomozóknak az oldalt kiszolgáló szerver naplófájljait. Az ebben található adatok azonosították az oldal adminisztrátorainak ip-címeit, és ez alapján tartottak razziát Lopukovék moszkvai otthonában. Az oldal harmadik gazdáját, a Németországban élő, Szergej keresztnevű férfit nem sikerült elkapni.

A bírósági tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de az Interfilm azóta már újraindult, és jelenleg is üzemel Bithouse néven.