Konrád
8 °C
26 °C

Részben fizetős lesz a Google Maps

2011.10.27. 11:59
Hónapokkal azután, hogy a Google figyelmeztette a fejlesztőket, a Maps szolgáltatást készítő csapat bejelentette, hogy az ingyenes térképhasználat korszakának 2012 januárjától vége.

Azok, akik több, mint 25 ezer hagyományos, vagy 2500 saját kialakítású térképbetöltést produkálnak naponta a programozási interfészen keresztül, 2012 elejétől fizetésre kényszerülnek a Google Maps használatáért. A korlátozás elvileg nem vonatkozik a térkép beágyazására más weboldalakon, és természetesen a térkép böngészésére sem, csak a szolgáltatásra építő weboldalak üzemeltetőire.

A Google hivatalos blogja szerint a limit elérése után ezer további lekérését 800 - 2000 forintot kell majd fizetni a felhasznált technológiától függően. Ezzel egy korszak ért véget: ez az API (programok közötti kommunikációt lehetővé tévő szoftver) tette népszerűvé a különböző térképészeti információkra építő webes szolgáltatásokat. Amerikában az egyik leghíresebb ilyen a housingmaps.com, amely a szintén nagyon népszerű Craigslist apróhirdetési portál ingatlanhirdetéseit ábrázolja a Google térképén.


Flórián tér 1 nagyobb térképen való megjelenítése

A korlátlan hozzáférés a továbbiakban nem lesz ingyenes, de többek szerint a lépés jót fog tenni a fejlesztői ökoszisztémának: olyan szolgáltatási modelleket kell kiépíteni, amelyek mindkét fél számára jók.

A Google Mapset 2005 júniusában indította a cég. Mára számos egyéb módon is jeleníthetünk meg térképészeti információkat, például az ingyenes és nyílt forrású OpenLayers segítségével.