Városnyi szerverfarmot épít a Facebook az északi sarkkörnél

2011.10.27. 15:04
Először egy svéd lap tudósított róla, majd nem sokkal később a cég is megerősítette: a Facebook első Egyesült Államokon kívül elhelyezkedő szerverfarmját Svédországban építi fel, a sarkkör közelében.

Az új központot a svéd egyetemi városban, Luleåban hozzák létre, körülbelül száz kilométerre délre az északi sarkkörtől. Az energiatakarékos hűtés szempontjából kedvező helyen épülő (még nyáron sem éri el a hőmérséklet csúcspontja a 25 fokot), három teremből álló szerverfarm az előzetes becslések szerint 760 millió dollárba fog kerülni. Az építkezés várhatóan három év múlva fejeződik majd be.

A város vízenergiára támaszkodva tudja kiszolgálni a központ energiaigényét. Az esetleges áramszünetekre felkészülve minden teremhez 14 dízelgenerátor tartozik, ezek összesen 40 megawattot képesek biztosítani. Az egyenként 30 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő egységek éves üzemeltetési költsége 72 millió dollár lesz, a teljes szerverfarm pedig annyi elektromos áramot fog fogyasztani, mint egy 50 ezer lakosú kisváros.

A Facebook közleménye szerint az első egység jövőre már üzemelni fog. A központot a megnövekedett európai igények kiszolgálására létesítik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM