Béla
13 °C
27 °C

A mexikói drogkartellt támadják a hekkerek

2011.10.30. 16:27

Az egész ügy azzal kezdődött, hogy a világ egyik legrettegettebb szervezete, a mexikói drogkartell elrabolta az Anonymous nevű hekkercsoport egyik tagját Veracruz városában. A hekkerek erre fenyegető videóüzenettel álltak elő. A felvételen a V mint Vendetta című filmből is ismert Guy Fawkes-maszkos figura azt üzente a kartelltagoknak, hogy ha társa nem kerül elő épségben, az Anonymous nyilvánosságra hozza számos olyan rendőr, hivatalnok, taxisofőr és újságíró személyazonosságát, akik a kartellhez köthetők.

Bár néhányan blöffnek gondolták a videót, számos jele van annak, hogy a kartell és a hekkercsoport valójában háborúban áll egymással. Azóta előfordult már, hogy a drogügyekkel kapcsolatba hozott politikus oldalát törték fel a támadók, ahová a saját üzenetüket helyezték el: Gustavo Rosario egy zéta (Los Zetas a kartell neve).

A sikeres behatolások ellenére a drogkartellel harcolni nagyon kockázatos, különösen egy olyan térségben, mint Veracruz, ahol mindennaposak az erőszakos cselekmények. Főleg, hogy Mexikó a világ egyik legkockázatosabb országa, akár újságírással, akár bloggerkedéssel foglalkozik az ember. Az Anonymous-tag elrablása is egy reakció lehet a szervezet online tevékenységére, amiben többször jelezték már, hogy nem értenek egyet a mexikói eseményekkel.

Szakértők szerint ha a hekkerek valóban úgy döntenek, hogy nyilvánosságra hozzák a neveket, akkor jobb, ha tényleg mindent megtesznek a névtelenségük érdekében.

A 4chan fórumból kinőtt hackercsoport már több nagyszabású támadást követett el, ők törték fel az Apple szervereit és ők bénították meg tavaly decemberben a Mastercard, a Visa és a Paypal portálját, idén októberben a New York-i tőzsdét támadták és háborút hirdettek a gyerekpornó ellen is. Állításuk szerint júliusban a NATO szervereit is feltörték, ahonnan rengeteg titkos adatot szereztek meg.

Az Anonymous a Wikileakset tekinti példaképének, a hitelkártyaszolgáltatók szervereit például azért támadták, mert azok letiltották a támogatások utalását a kiszivárogtató portálnak.