Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előadássorozat indul az elosztott számítási infrastruktúrákról

2011.11.02. 13:33
A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási kutatóintézetének Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratóriuma (MTA SZTAKI LPDS) ismeretterjesztő előadássorozatot szervez e-Science Cafè Roadshow néven a ma hazánkban elérhető legfrissebb IT-infrastruktúrákról.

Magyarország vezető informatikai kutatóintézetei összefogtak, hogy közérthetőbbé tegyék az elosztott számítási infrastruktúrák legújabb technológiai innovációit. Az elosztott számítás egy számítógépes feldolgozási módszer, ahol egy program különböző részei kettő vagy több számítógépen futnak párhuzamosan, és kommunikálnak egymással a hálózaton keresztül. Ezzel a megoldással hatalmas számítási- és tárolókapacitást biztosíthatnak a bonyolult, sok processzoridőt vagy hatalmas adatmennyiségek felhasználását igénylő kutatói feladatok megoldásához.

Az előadássorozatokon bemutatásra kerülő rendszerek mind nemzetközi együttműködések eredményei, amelyek nagy része az Európai Unió támogatásával valósult meg. A meghívott előadók között lesznek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet dolgozói is.

Az MTA intézethálózatának tagjaként a SZTAKI mindig is kiemelt feladatának érezte a tudástranszfer és oktatás támogatását - áll a közleményben. Az LPDS 2000 óta meghatározó szereplője a nemzetközi GRID kutatásoknak - ez az elosztott rendszerek egyik típusa -, több területen is kimagasló eredményeket értek el.

A több helyszínen megrendezett eseménysorozat első állomása az Óbudai Egyetemen lesz, 2011. november 14-én. A részvétel az előzetes regisztrációt követően ingyenes.