Szilvia
5 °C
16 °C

Tükörsima felületekre mászik egy robot

2011.11.02. 11:28

Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztettek ki egy apró robotot. A 24 dekás gép szívókorong és ragasztó nélkül rögzül sima felületekre, mint például ablaküvegre vagy falakra – számol be az eredményről a brit Smart Materials and Structures című szaklap.

A titok nyitjai a gekkótalp finomszerkezetét mímelő lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

Az elsősorban a trópusokon honos gekkók lábain lévő apró szőrök molekuláris szinten működő, úgynevezett Van der Waals-erők segítségével tapadnak a felületekre. A robot lemezein lévő mikroszálak mindössze 0,017 milliméter vastagságúak (ehhez képest az emberi haj átlagosan 0,1 milliméter átmérőjű).

Fotó: Smart Materials and Structures

Minél több ilyen szőre van a gekkónak, annál jobban tapad – magyarázta Jeff Krahn, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportjának vezetője a Welt című német lap internetes kiadása szerint. Ezt az elvet követték tehát a robot kifejlesztése során is.

Fotó: Smart Materials and Structures

Az eszköz bevethetősége a kutatók szerint széleskörű: tudnak például ablakot tisztítani, épületeket szemlélni, vagy akár betemetett áldozatok után kutatni. A prototípus kábelen át kapja az áramot, a későbbi robotokat azonban akár elemekkel és egy kis számítógéppel is el lehetne látni, így azok sokkal önállóbbak lehetnének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?