Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Tükörsima felületekre mászik egy robot

2011.11.02. 11:28

Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztettek ki egy apró robotot. A 24 dekás gép szívókorong és ragasztó nélkül rögzül sima felületekre, mint például ablaküvegre vagy falakra – számol be az eredményről a brit Smart Materials and Structures című szaklap.

A titok nyitjai a gekkótalp finomszerkezetét mímelő lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

Az elsősorban a trópusokon honos gekkók lábain lévő apró szőrök molekuláris szinten működő, úgynevezett Van der Waals-erők segítségével tapadnak a felületekre. A robot lemezein lévő mikroszálak mindössze 0,017 milliméter vastagságúak (ehhez képest az emberi haj átlagosan 0,1 milliméter átmérőjű).

Fotó: Smart Materials and Structures

Minél több ilyen szőre van a gekkónak, annál jobban tapad – magyarázta Jeff Krahn, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportjának vezetője a Welt című német lap internetes kiadása szerint. Ezt az elvet követték tehát a robot kifejlesztése során is.

Fotó: Smart Materials and Structures

Az eszköz bevethetősége a kutatók szerint széleskörű: tudnak például ablakot tisztítani, épületeket szemlélni, vagy akár betemetett áldozatok után kutatni. A prototípus kábelen át kapja az áramot, a későbbi robotokat azonban akár elemekkel és egy kis számítógéppel is el lehetne látni, így azok sokkal önállóbbak lehetnének.