Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Felépült a világ második legmagasabb épülete

2011.11.03. 13:11

Elkészült Tokió egyik külvárosában a világ második legmagasabb, emberkéz alkotta objektuma, a Tokyo Sky Tree nevű torony. A 634 méteres épületnél csak a dubaji Burj Khalifa felhőkarcoló magasabb a világon. A tokiói torony rendeltetése egészen más lesz: csak az alsó 31 emeleten lesznek irodák és üzlethelységek, afölött digitális tévé- és rádióadásokat sugárzó adótoronyként működik, két kilátószinttel, ahonnan páratlan kilátás nyílik a japán fővárosra.

A Sky Tree a hasonló méretű épületekhez képest gyorsan és olcsón épült fel, a 2008 nyarán kezdődött építkezés 440 millió dollárba került. Összehasonlításképpen a Burj Khalifa több mint hat évig épült, és másfél milliárd volt a költségvetése. Az új tokiói központi tévétorony felépítése azért vált szükségessé, mert a régi, a 333 méteres Tokyo Tower már nem volt elég hatékony. Az Eiffel-toronyra megszólalásig hasonlító, élénkpiros torony az ötvenes években még messze kimagaslott Tokió látképéből, mára azonban annyi, és olyan magas felhőkarcoló veszi körül, ami komolyan zavarja a digitális adások sugárzását.

A Sky Tower érdekessége, hogy a japán pagodákban évszázadok óta alkalmazott technológiát, a shinbashirát alkalmazza a földrengésekkel szembeni ellenállás növelésére. Ez a pagodákban egy láncokon lógó oszlop, ami földmozgásoknál ellensúlyként működik, és csillapítja a rengés hatását, az óriástoronyban pedig az épület külső acélszerkezetétől különálló betonoszlop, hasonló funkcióval. A szimulációk szerint a torony a Richter-skála szerinti 8-as erejű rengést még biztonságosan képes átvészelni. A márciusi japán földrengés és annak rengeteg kisebb-nagyobb utórengése gyakorlatilag semmilyen kárt nem okozott az akkor még félkész épületben, a munkát csak a vizsgálatok idejére kellett felfüggeszteni.

A torony hivatalos átadása 2012 februárjában lesz, a nagyközönség előtt májusban nyitják meg. Az expresszlift egy perc alatt visz fel az alsó, 350 méter magasságban kiépített kilátóhoz 2000 jenért (5700 forint), majd egy újabb ezresért a még száz méterrel magasabban levő felső kilátóig is feljuthatnak a turisták.