250 gigabájtnyi személyes adatot bányásztak ki a Facebookból

2011.11.03. 12:48

A Facebook védelmi rendszere talán mégsem annyira robosztus, mint ahogy azt Zuckerberg korábban állította. A University of British Colombia négy kutatója friss tanulmányában bemutatta, hogy milyen könnyedén lehet kinyerni a közösségi oldalból a felhasználók érzékeny adatait.

Az erre a célra kifejlesztett  programot, a socialbotot úgy tervezték, hogy az valódi felhasználónak álcázza magát. A kutatók robotjai ismerősnek jelölnek mindenkit, aki az útjukba kerül, amikor pedig visszajelölik őket, a legtöbb esetben hozzáférnek az emailcímekhez, telefonszámokhoz, és egyéb személyes adatokhoz, amiket elvileg csak a barátaival oszt meg az ember.

Az egyetem kutatói nyolc héten keresztül végezték a kísérletet 102 robot és egy ember segítségével, aki irányította őket. Előzetesen azt feltételezték, a Facebook speciális védelmi intézkedéseket alkalmaz a hasonló esetek kiszűrésére, de tévedtek. Összesen több mint 3000 új, valószínűsíthetően emberi barátra tettek szert, ezzel nagyjából egymillió ember személyes adataihoz jutottak hozzá, ugyanis a Facebookon sok felhasználó a barátok barátaival is megoszt adatokat. A robotok közül csak huszat sikerült kiszűrnie a védelmi rendszernek, azokat is csak azért, mert a felhasználók spamnek jelölték őket.

A nyolcadik hét végére 250 gigabájtnyi személyes adat gyűlt össze. A kísérlet alatt ezek az adatok titkosítva voltak és a végén törölték az egész adatbázist. Az online feketepiacon egyébként már 29 dollárért hozzá lehet jutni egy olyan robothoz, amilyet a kutatók is elkészítettek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM