Béla
4 °C
15 °C

Sokat fejlődött a japán gépember

2011.11.08. 13:43
Bár sokan reklámfogásnak tartják, nem állt le a Honda nagy sikerű robotja fejlesztésével: a gyerek méretű Asimo már gyorsabban fut, mint elődje, egyenetlen talajon sem esik el, és képes italt tölteni.

Az Asimo első változatát 2000-ben mutatta be a japán cég, ám idáig nem sok gyakorlati haszna volt a robotnak. A Hondát érték is olyan vádak, hogy csupán egekig magasztalt játékot kreált reklámfogásként.

A kedden bemutatott új modell óránként kilenc kilométeres sebességgel tud futni, míg elődje csak hattal haladt. Mozgása sokkal harmonikusabb, a korábbi Asimóé még igencsak darabos volt.

Az új gépember képes egyenetlen, kétcentis barázdamélységű felületen is esés nélkül járni. Arcfelismerő és hangelemző számítógépes programjai révén különbséget tud tenni három egyszerre beszélő ember hangja között.

A bemutatón egy nő forró kávét, egy másik narancslevet, egy harmadik pedig tejes teát kért a robottól: mindhármuk vágya teljesült. Asimo mindegyik kézujját külön is tudja mozgatni, így jelbeszédre is képes. 
Ito Takanobu, a Honda elnöke mindezek ellenére elismerte, hogy még időre van szükség a robotika hétköznapi gyakorlati hasznosítására, Asimo nem bukkan fel egyhamar háztartásokban.