Szilvia
5 °C
16 °C

Egymillió robot veszi el a kínai munkahelyeket

2011.11.10. 12:52
Öngyilkosságok, növekvő bérek és magasabb munkavállalói elvárások nehezítik a gyártócégek helyzetét. Az iPadet is gyártó Foxconn megszabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná.

A munkaerő költségének növekedése és az alkalmazottak által elkövetett öngyilkosságok miatt a Foxconn teljesen átalakítaná a gyártóipart. A vállalat nemrég bejelentette, hogy 223 millió dollárból létrehoz Tajvanon egy robotikával foglalkozó kutatásfejlesztési központot. Terry Gou Foxconn-elnök elhatározta, hogy megépít egymillió ipari robotot.

Ez önmagában is óriási szám, de azt is tudni kell, hogy a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szeptemberi becslése szerint 2014-ben világszerte 1,3 millió ipari robot lesz, ám ez a jelentés még nem számol a Foxconn október végi bejelentésével. A tajvani cég gyakorlatilag megduplázza az ipari robotok számát.

Munkások és felhasználók

Jelenleg az Foxconn az Apple legnagyobb beszállítója, és sok oka van arra, hogy a robotokat válassza az emberi munkaerő helyett. A Foxconn több mint egymillió alkalmazottjának majdnem a fele a vállalat sencseni központjában dolgozik, ahol elég kemény az élet. Szigorú felügyelet alatt, vakító fényáradatban kell monoton munkát végezni, és a túlóra a havi 36 órát is meghaladhatja. Eddig 17 dolgozó követett el öngyilkosságot, ami rossz fényt vet a cégre.

A média kereszttüzébe került vállalat nehezen kezeli a szituációt. Először azt találta ki, hogy védőhálót állít fel a toronyépületek köré, és így a magukat a mélybe vető emberek ép bőrrel megússzák. Ezután a munkaszerződésekben rögzítette, hogy a dolgozók nem vethetnek véget az életüknek.

Ezek persze nem oldják meg a Foxconn legnagyobb problémáját. 
A kínai fiatalok nagyon hamar rájönnek, hogy az iskolás éveikben nem ilyen munkáról álmodoztak, és inkább használni akarják az iPhone-t, nem pedig gyártani. Ez munkaerőhiányt és magasabb bérköltségeket jelent a Foxconnak. A sencseni minimálbér körülbelül 207 dollár havonta, és tavaly 22 százalékkal nőtt. Emiatt Kína egyre több munkahelyet elveszít, a gyárak ugyanis az olcsóbb országokba települnek, például Vietnamba és Bangladesbe.

Milliós kérdés

Az ipari robotok piaca tavaly 18 százalékkal nőtt, és az IFR szerint a növekvő bérek miatt Ázsiában, Dél-Amerikában és Közép-Kelet-Európában egyre több gyártó akarja majd automatizálni a munkafolyamatokat. A kínai állami hírügynökség, a Xinhua szerint a Foxconn már jövőre legyártana 300 ezer robotot, és a következő három évben lesz összesen egymillió robotja. Ezek a gépek olyan egyszerű műveleteket végeznek majd el, mint a festés és az összeszerelés. Ha minden a tervek szerint alakul, a Foxconn 500 ezer emberi dolgozótól megszabadulhat.

Addig nincs gond a munkaerőpiacon, amíg olcsóbb kifizetni egy vietnami munkás 85 dolláros havi bérét, de ha világszerte 3-4 millió ipari robot lesz, az már jelentős hatással lehet a fejlődő országok munkaerőpiacára. Nagyon valószínű, hogy a következő iPadet már robotkezek rakják össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?