Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Egymillió robot veszi el a kínai munkahelyeket

2011.11.10. 12:52
Öngyilkosságok, növekvő bérek és magasabb munkavállalói elvárások nehezítik a gyártócégek helyzetét. Az iPadet is gyártó Foxconn megszabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná.

A munkaerő költségének növekedése és az alkalmazottak által elkövetett öngyilkosságok miatt a Foxconn teljesen átalakítaná a gyártóipart. A vállalat nemrég bejelentette, hogy 223 millió dollárból létrehoz Tajvanon egy robotikával foglalkozó kutatásfejlesztési központot. Terry Gou Foxconn-elnök elhatározta, hogy megépít egymillió ipari robotot.

Ez önmagában is óriási szám, de azt is tudni kell, hogy a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szeptemberi becslése szerint 2014-ben világszerte 1,3 millió ipari robot lesz, ám ez a jelentés még nem számol a Foxconn október végi bejelentésével. A tajvani cég gyakorlatilag megduplázza az ipari robotok számát.

Munkások és felhasználók

Jelenleg az Foxconn az Apple legnagyobb beszállítója, és sok oka van arra, hogy a robotokat válassza az emberi munkaerő helyett. A Foxconn több mint egymillió alkalmazottjának majdnem a fele a vállalat sencseni központjában dolgozik, ahol elég kemény az élet. Szigorú felügyelet alatt, vakító fényáradatban kell monoton munkát végezni, és a túlóra a havi 36 órát is meghaladhatja. Eddig 17 dolgozó követett el öngyilkosságot, ami rossz fényt vet a cégre.

A média kereszttüzébe került vállalat nehezen kezeli a szituációt. Először azt találta ki, hogy védőhálót állít fel a toronyépületek köré, és így a magukat a mélybe vető emberek ép bőrrel megússzák. Ezután a munkaszerződésekben rögzítette, hogy a dolgozók nem vethetnek véget az életüknek.

Ezek persze nem oldják meg a Foxconn legnagyobb problémáját. 
A kínai fiatalok nagyon hamar rájönnek, hogy az iskolás éveikben nem ilyen munkáról álmodoztak, és inkább használni akarják az iPhone-t, nem pedig gyártani. Ez munkaerőhiányt és magasabb bérköltségeket jelent a Foxconnak. A sencseni minimálbér körülbelül 207 dollár havonta, és tavaly 22 százalékkal nőtt. Emiatt Kína egyre több munkahelyet elveszít, a gyárak ugyanis az olcsóbb országokba települnek, például Vietnamba és Bangladesbe.

Milliós kérdés

Az ipari robotok piaca tavaly 18 százalékkal nőtt, és az IFR szerint a növekvő bérek miatt Ázsiában, Dél-Amerikában és Közép-Kelet-Európában egyre több gyártó akarja majd automatizálni a munkafolyamatokat. A kínai állami hírügynökség, a Xinhua szerint a Foxconn már jövőre legyártana 300 ezer robotot, és a következő három évben lesz összesen egymillió robotja. Ezek a gépek olyan egyszerű műveleteket végeznek majd el, mint a festés és az összeszerelés. Ha minden a tervek szerint alakul, a Foxconn 500 ezer emberi dolgozótól megszabadulhat.

Addig nincs gond a munkaerőpiacon, amíg olcsóbb kifizetni egy vietnami munkás 85 dolláros havi bérét, de ha világszerte 3-4 millió ipari robot lesz, az már jelentős hatással lehet a fejlődő országok munkaerőpiacára. Nagyon valószínű, hogy a következő iPadet már robotkezek rakják össze.