11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Irán állítólag elbánik a DuQu vírussal

2011.11.13. 15:00

Iráni szakemberek kidolgozták az iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet számítógépes vírushoz nagyon hasonló, DuQunak elnevezett rosszindulatú számítógépes program semlegesítésének az ellenszerét, jelentette vasárnap a félhivatalos IRNA hírügynökség. A DuQu eddig több mint 30 ezer ipari számítógépet támadott meg az ázsiai országban. Golamreza Dzsalali tábornok, az iráni polgári védelem vezetője azt mondta, hogy a semlegesítésre alkalmas szoftver már készen van, és azt az érintett iráni vállalatok és társaságok rendelkezésére bocsátották. A kibernetikai védelmi egység éjt nappallá téve dolgozik a vírustámadás elhárításán és a vírus ellenőrzés alá vonásán, tette hozzá a tábornok.

Az egyik legnagyobb szoftverbiztonsággal foglalkozó cég, a Symantec október közepén figyelmeztetett a DuQu vírus létére. A vírus célja, hogy ipari ellenőrzőrendszerekről gyűjtsön információkat, amelyek segítségével könnyebbé válik egy későbbi támadás a hálózat ellen. "A DuQu egyes részei szinte teljesen megegyeznek a Stuxnet programjával, de különböző céllal készültek. A DuQu tulajdonképpen az előfutára egy Stuxnet-féle támadásnak" – magyarázta az internetes biztonsággal és rendszerfelügyelettel foglalkozó Symantec cég egyik szakértője.

Mivel a Stuxnet főként iráni urándúsítókat támadott meg, ezért egyes feltételezések szerint az Egyesült Államok, illetve Izrael állhat a vírus mögött, amelynek alkalmazása a teheráni atomprogram ellen irányulhat.  • Hírek
  • Bankszámla