Tekla
5 °C
19 °C

Túl lassú az informatikai fejlődésünk

2011.11.15. 14:12

Nehéz helyzetben van a hazai informatikai ipar, mert folyamatosan csökkennek a megrendelések, ám ebben annak is meghatározó szerepe van, hogy a magyar állam jelentősen csökkentette a kiadásait. Az intézmények igyekeznek minden spórolási lehetőséget megragadni – mondta Vályi-Nagy Vilmos, a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár a Parlament informatikai bizottságának keddi meghallgatásán.

Pepecselnek a kóddal

„Stabilizáltuk az intézmények informatikai költségvetését, a kiadásokat 15 milliárd forinttal csökkentettük, és ezt úgy értük el, hogy közben nem csökkent a szolgáltatási színvonal" – állította Vályi-Nagy, aki sok hibát is a bizottság elé tárt. Például azt, hogy az informatikai projektek általában csúsznak. A kormányzati informatikai fejlesztéseket felügyelő szakember szerint most egy-egy informatikai projekt körülbelül 3 év alatt tud megvalósulni, de ez az idő akár egy évvel is lerövidíthető lenne.

Szigorúbb felügyelet és irányítás szükséges, mert sok informatikai projekt esetében nem történt meg az alap ügyviteli folyamatok felülvizsgálata, a folyamatok egyszerűsítése, amin a helyettes államtitkár szerint változtatni kell, a folyamatok optimalizálása után kell elkészíteni az ahhoz passzoló informatikai megoldást. A bizottsági ülésen elhangzott, ezentúl olyan támogatási szerződéseket kötnek, amik a szervezetek számára előírják, hogy rendelkezzenek projektszabályzattal.

Más okból is késhet egy projekt eredménye. A bizottsági meghallgatáson kiderült, hogy már jövő év végén bevezetik az egységes állampolgári kártyát, ami az összes többi személyes iratunkat helyettesíti majd, ám a tapasztalatok alapján egy személyes okmány kifutási ideje körülbelül tíz év – még most is vannak érvényben fedeles személyi igazolványok. Ha időben el is kezdik a modernebb, kényelmesebb ügyintézést lehetővé tévő kártya bevezetését, az okmányirodai rendszereknek akkor is kezelniük kell a régebbi dokumentumokat.

Nyitnak és gyorsítanak

A kormányzati intézmények szoftverlicenc-gazdálkodását megvizsgálva eddig 30-50 százalékkal tudták csökkenteni a kiadásokat, és a kormány nagyot lépett a nyílt forráskód irányába. Szerveroldalon már több ilyen alkalmazást használnak, kliensoldalon még kevesebbet, de ez is megváltozhat a jövőben. Folyamatban van egy kormányrendelet előkészítése, amiben a kormány egységes, szabványos és nyílt fájlformátumok használatát írja elő.

Vályi-Nagy ismertette a márciusban elkezdett hálózati konszolidációs munkát is, aminek az egyik legfontosabb eredménye az lesz, hogy számos intézménynél jelentősen megnő a rendelkezésre álló sávszélesség.

Ez a projekt elsősorban arról szól, hogy a korábban külső szolgáltatótól vett gerinchálózati kapacitást átviszik az állam tulajdonában lévő hálózatokra. A szolgáltatás a Magyar Villamos Művek birtokában lévő gerinchálózatra épül, erre kötik rá a kisebb hálózatokat. A kormány a változtatástól a szolgáltatás javulását és az ár csökkenését várja. Baja Ferenc, az informatikai bizottság szocialista tagja elmondta, hogy alepvetően egyetért a projekt céljaival, de még nem látott számításokat arról, hogy az állami hálózat mitől lesz olcsóbb és jobb annál, amit eddig piaci cégektől vettek igénybe.