Összement a hat lépés távolság

2011.11.22. 16:25

A Facebook és a Milánói Egyetem közös projektjében kutatók kiszámolták, hogy a világon bármely két ember már csak 4,7 kézfogásra van egymástól, szemben Stanley Milgram hatvanas években, a „kis világ kísérletében” mért hat lépés távolságtól

A tanulmány megmérte hány barátjuk van az embereknek a Facebookon. Az eredmény meglehetősen érdekes lett: a híres hat lépés távolság egyre kisebb lett az elmúlt három évben, ahogy egyre több felhasználó regisztrált a közösségi oldalra. A cég hangsúlyozza, hogy a felmérés során semmilyen személyes adatot nem hoztak nyilvánosságra.

A kutatók természetesen megjegyzik, hogy ezekből a kapcsolatokból nagyon sok a helyi kapcsolat. „Az találtuk, hogy bár az egész világ sincs túl messze, a felhasználók barátai általában ugyanabból a korcsoportból és környékről származnak” – írták a kutatók. A cég és az egyetem év elején végezte a méréseket. 721 millió aktív Facebook-felhasználót vizsgáltak meg, akik kicsivel több mint tíz százalékát adják a világ népességének. A felhasználók 69 milliárd kapcsolatot hoztak létre.

Barátparadoxon

A Facebook ezeken kívül betekintést engedett néhány egyéb mérési adatba is. Kiderült például, hogy a felhasználók felének több mint száz barátja van, tíz százaléknak – azaz 72 millió embernek – pedig tíz vagy kevesebb kapcsolata van a hálózaton.

Persze kérdéses lehet, hogyan definiálta a Facebook a barátságot, tekintve, hogy ezek a kapcsolatok sokszor csak online léteznek, a valóságban nem. A cég ezekre a kérdésekre reagálva elmondta, hogy az egyetem által kifejlesztett algoritmust használták, amelyet korábban egy hónapig teszteltek.

A kis világ egyre kisebb

Mivel a Facebook nőtt az elmúlt években, egyre nagyobb részét reprezentálja a világ népességének, egyre jobban összekapcsolt. Az átlagos távolság 2008-ban még 5,28 ugrás volt, mára csak 4,74. Sőt, helyi szinten még kisebb a távolság. Amikor szűkítették az elemzést egy országra – függetlenül attól, hogy az Egyesült Államokra, Svédországra vagy Olaszországra –, azt találták, hogy a világ még kisebb lesz, alig négy ugrásnyi.

Ez persze nem az első ellenőrzése Milgram eredeti kísérletének. A Microsoft is tesztelte 2008-ban az aleméletet. A redmondi cég a MSN Messengeren keresztül küldött üzeneteket elemezte 2006 júniusában. Az analízist 180 milliárd felhasználópárra alapozták. A kutatók azt találták, hogy a párok 78 százaléka hét vagy kevesebb ugrás segítségével összekapcsolható. Az átlagos távolság egy másik egyéntől 6,2 lett.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM