16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Kínos Windows Phone-Iphone párbaj

2011.11.28. 14:47

Négy nap alatt több mint hatszázezren látták a Microsoft Windows Phone és az Apple Iphone 4S beszédfelismerő szoftvereinek különbségét bemutató videót a Youtubeon. A lavinát egy, a Forbes magazin által elkészített interjú indította el: Craig Mundie, a Microsoft kutatási és stratégiai igazgatója az Apple Siri technológiájára reagálva azt mondta, hogy a windowsos okostelefonokban már közel egy éve létezik ugyanez a funkcionalitás, sőt a technológiájuk már évek óta működőképes. Apple-től pedig csak a marketing területén van tanulnivalójuk.

Hangzatos különbségek

Jason Cartwright, a techau.tv újságírója lellenőrízte Craig állításait, a kísérletet pedig felrakta a Youtube-ra. Egymás mellé rakott egy Windows Phone 7-es készüléket és egy Iphone 4S-t, mindegyiket hangfelismerésre kapcsolta, majd jól artikulálva utasította a telefonokat.

Először azt kérte a szoftverektől, hogy jegyezzék le egy holnapi, 10 órai találkozó időpontját („Create a meeting tomorrow at 10am"). A Siri ezt a kérést maradéktalanul teljesítette: észrevette, hogy az időpont már foglalt, és felajánlott más lehetőségeket.

A windowsos telefon ezzel szemben teljesen félreértette az utasítást: addig még eljutott, hogy „create a meeting” de a délelőtt tíz órát már – kínos malőr – „teen analnak” értette, és egyszerűen rákeresett a kifejezésre a Bingen. A további tesztkérdéseken ugyanígy elvérzett a WP7: a szavak nagy részét félreértette, és keresésen kívül nem csinált semmit, míg az Apple megoldása már legalább részben integrált, utasíthatjuk például a telefont zene lejátszására.

A videóra válaszul már megjelentek olyan videók is a neten, amelyek azt állítják, hogy Cartwright nem kezelte megfelelően a Windows Phone-t, ezért tudott olyan gyatrán teljesíteni az Iphone-nal szemben.

Vették

Egyik cég sem maga fejlesztette a telefonjaikba beépített beszédfelismerő technológiát. A Microsoft 2007-ben vásárolta fel a hangalapú szolgáltatásokat készítő Tellme céget 800 millió dollárért. Az Apple pedig 2010-ben vette meg a Sirit. Pontosan nem tudni, mennyit fizettek érte, de a piaci számítások szerint az összeg valahol 100-200 millió dollár között lehetett, jóval a Tellme ára alatt.  • Hírek