Szűk helyekre is bekúszik a gumirobot

2011.11.29. 11:54

Animációs filmbe illő, lágy és hajlékony robotot fejlesztettek ki a Harvard kutatói, a szerkezet egészen szűk helyekre is képes bekúszni-bemászni. A készülék a lágytestű robotok egyre szélesedő körének legújabb prototípusa.

A kutatókat a természet inspirálta, amikor megalkották a távirányítható gépet, amely jóval hajlékonyabb és rugalmasabb, mint fémből készült társaik. Az egyetem George M. Whitesides kémikus által vezetett csoportja a tintahaltól, a tengeri csillagtól és más gerinctelen állatoktól kölcsönözte ötleteit a négylábú gumirobot megtervezéséhez, amely leginkább a Mr. Gumby nevű animációs figurához hasonlítható.

A szilárd vázzal nem rendelkező robotok olyan nehezen elérhető, szűk vagy veszélyes helyekre is bejutnak, amelyek merevebb elődeiknek elháríthatatlan akadályt jelentettek. A gumirobotok jól használhatók lennének ezért egyebek közt természeti katasztrófák vagy robbanások után a törmelék átkutatására, illetve aknaveszélyes harcmezők átvizsgálására.

„A lágy robotok különleges alakváltoztatási képességei lehetővé teszik, hogy olyan helyekre is bejussanak, ahová a hagyományos merev robotok nem tudnak" – méltatta a fejlesztés jelentőségét Matthew Walter, az MIT robotikusa. A Pentagon által támogatott fejlesztésről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn számoltak be a kutatók.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport