Sára, Márió
2 °C
6 °C

A wifi károsíthatja az ondót

2011.12.01. 15:37

A vezeték nélküli internethez kapcsolódó laptop károsíthatja a hímivarsejteket és azok DNS állományát – állítják a argentín és amerikai szakemberek. A Fertility and Sterility című folyóirat novemberi számában megjelent tanulmány szerint a vezeték nélküli kommunikáció során kibocsátott elektromágneses sugárzás ártalmas az ondósejtekre. Az argentin és amerikai szakemberekből álló kutatócsoport 29 egészséges, 26 és 45 éves kor közötti férfitől vett mintákat.

Minden egyes donor hímivarsejtjeit két próbának vetették alá: egy részüket egy vezeték nélküli internethez csatlakozó laptop közvetlen közelében, másik részüket pedig a számítógéptől távol helyezték el. A kutatók ezután négy órán keresztül interneteztek a laptopon.

Az eredmények szerint a készüléknél elhelyezett spermiumok 25 százaléka hagyta abba a mozgást, és 9 százalékuknak károsodott a DNS-állománya. Ezzel ellentétben az azonos hőmérsékletű környezetben, de a készüléktől távolra rakott hímivarsejteknek csupán a 14 százaléka állt le, és 3 százalékának károsodott a DNS-e. „Jelenleg nem tudjuk, hogy ezt a hatást az összes vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó laptop kiváltja-e, vagy bizonyos használati feltételek felerősítik a folyamatot" – mondta el Conrado Avendanot, a kutatás vezetője.

A kutató hozzátette, hogy mivel a vizsgálatot mesterséges körülmények között végezték, az eredmények nem szükségszerűen érvényesek a való életre is, ezért a férfiaknak nem érdemes túlságosan aggódniuk.
A szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség a mostani eredmények megerősítéséhez.