Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar tartalmakkal erősít a YouTube

2011.12.01. 12:28
A youtube.hu domén alatt lesz elérhető a videomegosztó magyar felhasználókra szabott tartalmakkal jelentkező kiadása, amelynek reklámbevételeiből a közös jogkezelő is részesedik.

A Google hamarosan elindítja videomegosztó oldalánakmagyar domén alatt futó változatát. Az IT café úgy tudja, a youtube.hu címen elérhető lokalizált kiadás főoldalán több hazai tartalom lesz. Ha a vállalat a tévécsatornákkal is meg tud állapodni, akkor azok archívumának egy része is megjelenhet majd a magyar szájton.

A YouTube felülete már bő másfél éve magyar nyelvű, így a látogatók számára egyedül a hazai tartalomkínálat bővülése lesz a látható újdonság – a háttérben azonban más is változik. Az oldal az Artisjus és a Google megállapodása révén jogosítottá válik, tehát a közös jogkezelő és azon keresztül közvetetten a jogtulajdonos részesedik majd a portálon megjelenő reklámok bevételeiből. Akár akkor is, ha a videók nem hivatalos forrásból kerültek fel az oldalra.

A videomegosztóra regisztrált zenészek, jogtulajdonosok ugyanis beállíthatják, hogy a szerzeményeiket tartalmazó, mások által feltöltött tartalmakkal mit kezdjen a YouTube. Letilthatják a Google Content ID rendszere által beazonosított felvételeket, de dönthetnek úgy is, hogy nem bántják azokat, és akkor részesedést kapnak az azok mellett megjelenő hirdetések bevételeiből. A vállalat tapasztalatai szerint a jogtulajdonosok többsége ez utóbbi lehetőséget választja azokban az országokban, ahol ez az opció elérhető.

youtubechartsm.png

A Google az elmúlt két évben számos európai országban – a térképen ezeket jelöli kék szín – jogosította a YouTube-ot a helyi közös jogkezelő szervezetekkel tető alá hozott megállapodással. Legutóbb, november közepén a határozott fellépéséről ismert SABAM-mal állapodott meg a vállalat, és indította el a belga lokalizált szolgáltatást youtube.be címen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!