Concorde-hajtómű az eBayen, félmilliárdért

2011.12.04. 15:31

Működőképes Concorde-hajtómű vásárolható az eBay aukciós portálon; az érdeklődők csaknem félmilliárd forintos induló áron szállhatnak be a licitbe.

A szuperszonikus utasszállító repülőgépeket 2003-ban vonta ki a forgalomból a típust üzemeltető két cég, a British Airways és az Air France, gazdaságossági okokra hivatkozva. A futurisztikus külsejű, deltaszárnyú gépek három és fél óra alatt repítették Londonból New Yorkba a hangsebesség kétszeresével mindazokat, akik ezért az élményért hajlandók voltak tízezer fontot - több mint 3,5 millió forintot - kifizetni.

Fotó: ebay

A 18 kilométeres repülési magasságból már jól kivehető volt a földfelszín görbülete, és a világűr mélykék sötétje is felsejlett. A nem mindennapi látványt pezsgő és első osztályú éttermi menü egészítette ki. Az Air France egyik Concorde-jának 2000-ben bekövetkezett, 113 emberéletet kioltó katasztrófája, valamint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat azonban megpecsételte a legendás repülőgép sorsát.

A típus egyes példányait múzeumokban, repülőterek kiállítási csarnokká átalakított hangárjaiban lehet megtekinteni - más Concorde-ok pedig darabjaikban jutnak el a rajongókhoz.

Ennek eddigi legfeltűnőbb példája az a Rolls-Royce Olympus 593-610 turbojet utánégetős hajtómű, amelyet brit tulajdonosa hirdetett meg az eBay internetes árverési portálon, 1,25 millió fontos - 450 millió forintos - induló áron. Az 54 éves Tim Parker teljesen működőképes Concorde-hajtóművet kínál megvételre, 17 oldalas gyári kezelési utasítással és a British Airwaystől származó eredetiségigazolással együtt.

Az információtechnológiai tanácsadóként tevékenykedő eladó - aki korábban a BA alkalmazottjaként dolgozott a londoni Heathrow repülőtéren - elmondta: a motort még 2004-ben, a British Airways gyűjtőknek meghirdetett, jótékonysági célú kiárusításán vette. Eredetileg azzal a szándékkal ment el az aukcióra, hogy vesz néhány Concorde-emléktárgyat - evőeszközkészletet, tollakat, egyéb csecsebecsét -, de végül egy komplett Concorde-hajtómű tulajdonosaként távozott.

Fotó: ebay

Parker nem árulta el, hogy mennyiért vette a Rolls-Royce hajtóművet, azt azonban felfedte: amikor hazafelé tartott az aukcióról, csak arra tudott gondolni, hogy felesége mit fog szólni. "Valahogy el kellett mondanom a nejemnek, hogy az Audi helyett, amit neki ígértem, egy Rolls-Royce-t vettem, de Concorde-hajtómű formájában" - mondta a Mail on Sunday című vasárnapi brit lapnak.

Mrs. Parker reakciójáról a Mail on Sunday cikkében nem esik szó, de az kiderül, hogy a férj valóságos Concorde-megszállott, gyűjteményében ugyanis több Concorde-ülés, egy külső sebességmérő berendezés és egy hajtóműkompresszor is van. A kollekció fő darabját, a hajtóművet azonban most eladásra hirdette meg, abban a reményben, hogy az egy magánmúzeumba kerül, vagy más módon lesz megtekinthető az érdeklődők számára.

Az utolsó brit Concorde landolása
Az utolsó brit Concorde landolása
Fotó: Tim Ockenden /

A szerencsés vevőnek elsőként 35 ezer fontot kell letétbe helyeznie, majd magának kell megszerveznie a 6 méter hosszú, 3,5 tonnás szerkezet elszállítását abból a zárt raktárból, ahol Parker eddig őrizte.

Az érdeklődők kedd délutánig tehetnek vételi ajánlatot, utána a licit lezárul. Parker közölte: egyetlen feltétele az, hogy a vevő soha ne használja repülésre az egyébként teljesen üzemképes Concorde-hajtóművet. Egyelőre még nem érkezett licit a repüléstörténeti kuriózumra.  • Hírek
  • Babaváró hitel