Szemmozgással irányítható az Android

2011.12.05. 13:57

Sokan láttak már olyan hőtérképeket, ami azt mutatja, hogy az emberek mit néznek meg egy weblapon. Miért ne használhatnánk a szemmozgást követő rendszert egér vagy érintőképernyő helyett? A Senseye nevű dán cég éppen erre vállalkozik. Elkészítettek egy szoftvert Androidhoz, ami a telefonok elülső kamerájával követi a felhasználó szemeinek a mozgását, és lehetővé teszi a készülék irányítását.

Nem ők az egyedüliek, akik ilyen technológián dolgoznak, a svéd Tobii például egy kocsikban alkalmazható rendszert jelentett be. A felhasználói felületek evolúciójában ez lehet a következő nagy állomás.

Parancsnokok és szemforgatók

Először parancssoros felületeken keresztül vezéreltük a számítógépeket (CLI, command line interface), majd jöttek a grafikus felületek (GUI, Graphic User Interface), most pedig közeledik a természetes felhasználói felület ideje (NUI, Natural User Interface). A NUI olyan ember-számítógép interfész, aminek a létezését egyáltalán nem érzékeljük.

Több éves pletyka, ahogy az Apple megvette a Tobii technológia licencét a táblagépeihez, de a mai napig nem tisztázott, hogy az miként működne. Nehéz elhinni, hogy szemmel ugyanolyan pontosan pozicionálható a kurzor, mint mondjuk az érintőképernyőn az ujjak segítségével, de a Senseye szerint már megoldották a problémát. Az alábbi videón bemutatják, hogy jelenleg hol tartanak a fejlesztésben.  • Tippek
  • Betét