Lehel
17 °C
27 °C

A Windows 8 bukását jósolják az elemzők

2011.12.07. 15:56

Megjelent az IDC piackutató új tanulmánya, ami a jövő évi szoftverpiaci helyzetet próbálja megjósolni (Worldwide System Infrastructure Software 2012 Top 10 Predictions). A borsos áron kínált jelentés nem okozott volna nagy feltűnést, ha nem tartalmaz egy olyan pontot is, ami a 2012 második felében megjelenő Windows 8-ra vonatkozik. Itt azt állítják a kutatók, hogy a Microsoft operációs rendszerének csak mérsékelt sikere lesz a pécés piacon. Az eufemizmus gyakorlatilag azt takarja, hogy a korábbi sikerekhez képest bukásra lehet számítani az új Windows esetében.

Az IDC elemzői több okot is felsorolnak, amelyek miatt az új operációs rendszer nemhogy nem fogja megismételni a Windows 7 sikerét, de jelentős csalódást fog okozni üzleti szempontból. Az egyik elem az, hogy mind a magánfelhasználók, mind a cégek csak nemrég álltak át a tapasztalatok szerint nagyon jól működő, a legtöbb igényt kielégítő Windows 7-re, és nem lesz rá semmilyen racionális okuk, hogy máris újabb rendszert telepítsenek. Az őszi adatok szerint a gépek 33-38 százalékán fut Win7, körülbelül annyin, mint ahányon még mindig XP.

Az IDC előrejelzését támogatja, hogy a szaklapok által megkérdezett üzleti szereplők sem sietnek a váltással: sokan a közelmúltban migrálták rendszerüket Windows 7-re, akadt olyan nagycéges képviselő, aki azt mondta, valószínűleg ki is hagyják a Windows 8-at, és majd csak a következő rendszerre frissítenek.

A szkepticizmus másik oka, hogy a Microsoft univerzális rendszert akar a Windows 8-cal létrehozni, de a mobil eszközökön hatékony új felhasználói felület, a Metro a konzervatívabb, az évtizedek óta használt navigáláshoz hozzászokott felhasználók támogatását eddig nem igazán nyerte el. Ez még akkor is fontos tényező lehet, ha a cég ígérete szerint a Windows 8 használható lesz a hagyományos felülettel is.

A jóslatok csak a pc-piacra vonatkoznak, a Windows 8 sikerét összességében erősen befolyásolja majd az is, hogy a mobil eszközök piacára, főleg a tabletekre mennyire lesz képes betörni.