Szabolcs
20 °C
35 °C

Több millió online pókeres adatait lopták el

2011.12.08. 10:50

Több mint hárommillió online pókerjátékos személyes adatait lopták el ismeretlenek, amikor feltörték az Ultimate Bet nevű pókeroldal adatbázisát december elején. Az elkövetők célja nem az adatok áruba bocsátása volt, azokat az egyik legnagyobb forgalmú pókeres fórumon, a Two Plus Two-n mindenki számára elérhetővé tették. Bár a fórum üzemeltetői néhány perc alatt törölték a bejegyzést, a rövid idő is elég volt arra, hogy néhányan letöltsék az adatbázist, és az kontrollálatlanul kezdjen el kézről kézre terjedni.

Az ellopott adatbázisban pénzügyi információk, bankszámla-, és kártyaszámok, illetve társadalombiztosítási számok (ez Amerikában különösen fontos adat valakinek az azonosításához) nem szerepeltek, de a felhasználói és valódi nevek, email- és postai címek, telefonszámok, születési dátumok és ip-címek igen. Ez pedig már bőven elég ahhoz, hogy csúnya online visszaéléseket kövessenek el valakinek a személyazonosságával. Ráadásul az adatbázisból minden felhasználóról kideríthető az Ultimate Bet-es számlájának állása, vagyis nagyjából tudható, ki mennyi pénzzel játszott.

Az érintett felhasználók többsége, legalább kétmillió játékos amerikai, több mint 300 ezer kanadai, közel 150 ezer brit, a többi, nagyjából egymillió a világ többi országából való, minden bizonnyal vannak köztük magyarok is. A Subject Poker híroldal, ami először adott hírt a betörésről, arra figyelmeztet, hogy mindenki identitáslopás potenciális áldozata lehet, aki valaha játszott, vagy csak regisztrált az UB oldalán.

Az Ultimate Bet egyébként április óta nem működik, az amerikai igazságügyi minisztérium záratta be, és foglalta le a doménnevét néhány másik nagy pókeroldallal (PokerStars, Absolute Poker) együtt. Az oldal fenntartóit illegális szerencsejáték szervezésével, banki csalással és pénzmosással vádolják, az eljárás jelenleg is folyik ellenük.