Elkészült a világ legkisebb áramköre

2011.12.09. 13:52

Ahogy az elektronikus kütyük zsugorodnak, egyre kevesebb hely jut az áramkörökneknek is, ezért a tudósok kénytelenek egyre többet foglalkozni ezzel a problémával. A McGill University és a Sandia National Laboratories közös kutatásánának eredményeként elkészült a világ legkisebb elektromos áramköre. Az egész már atomi szinten mozog, az áramkörben összesen két, nagyon kis méretű vezeték van.

Nanotechnológiával készült áramkör
Nanotechnológiával készült áramkör

Az áramkör specialitása, hogy két csupasz vezetéket 15 nanométerre raktak egymástól (ez durván 150 atom vastagságának felel meg). A távolság az a fő paraméter, ami miatt Coulomb Dragnek nevezett jelenség létrejön. Amikor a két vezeték zavartalunul egymás mellett van, másképpen viselkednek, mint az megszokott. Mindegyikben áram keletkezik, ellentétes irányban. Más szavakkal, ha az egyik vezetékben folyó áramot pozitívnak tekintjük, akkor másikban negatív irányban folyik az áram.

Nehézséget jelenthet az áramkör által megtermelt hő elvezetése. Igaz, mivel a távolság kisebb, a megtermelt hő is kevesebb, amit a szomszédos vezetékek könnyebben elnyelnek. Az egész szerkezet kis mérete miatt az elektromos jelek gyorsabban jutnak el egyik pontból a másikba. A kutatást a Nature Nanotechnology online kiadásában publikálták.  • Tippek
  • Bankszámla