Szétspammelték a moszkvai tüntetők Twitterét

2011.12.12. 16:20

Maxim Goncsarov, a Micro Trend IT-biztonsági cég szakértője szerint összehangolt támadást intéztek az orosz választási eredményeket megkérdőjelező tüntetők, illetve az őket támogató szimpatizánsok Twitter-csatornája ellen, hogy nehezítsék az üzenetváltásban résztvevők kommunikációját. Goncsarov szerint botnet-támadásra utal, hogy élő, de korábban nem aktív felhasználók gépies üzenetekkel bombázták a #triumphalnaya, illetve#триумфальная azonosítóval ellátott üzenetfolyamot. A cél az volt, hogy az így generált zajban elvesszenek a tüntetők által beküldött posztok.

Elsősorban a beküldött üzenetek gyakorisága volt gyanús, mondta Goncsarov. Tíz poszt egy másodperc alatt azt mutatja, hogy a forrás nem ember, hanem valamilyen automatizmus. Az, hogy a támadás mögött áll-e hivatalos szerv, tulajdonképpen másodlagos, a lényeg az, hogy a közösségi média bizonyítottan a szólásszabadság háborújának csataterévé vált.

Brian Krebs biztonsági szakértő írása szerint Goncsarov megállapításait orosz aktivisták is igazolták, akik több ezer olyan hamis Twitter-fiókot találtak, amikkel folyamatosan bombázták a tüntetők csatornáját. Ha alaposabban megnézünk egy-egy ilyen fiókot, az látszik, hogy rendre olyan felhasználókról van szó, akik alig néhány üzenetet küldtek be, és a tüntetésekkel kapcsolatos posztok előtt hónapokon át tétlenül hallgattak. Az automatizált üzenetküldés mögött valószínűleg egy több ezer pc-t magába foglaló botnet állhat.

Közvetlen bizonyíték nem mutat arra, hogy a választásokat vitatott körülmények között megnyerő, Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett Egységes Oroszország állna a támadás mögött, azonban az biztos, hogy a közelmúltban az észak-afrikai forradalmak kirobbanásában és levezénylésében fontos szerepet játszott a Twitter ésa Facebook nehezen szabályozható felülete.

A tüntetéssorozattal kapcsolatban nem ez volt az egyetlen érdekes fejlemény: szombaton váratlanul oroszvizsgára hívták be a moszkvai középiskolásokat, aminek egyes oktatók szerint semmi más oka nem volt, mint hogy a diákok ne tudjanak elmenni az ugyanabban az időben meghirdetett demonstrációra.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM