Géza
-11 °C
-4 °C

Lövöldözős játék lett a Google Street View-ból

2011.12.13. 14:03

A Google Street View az internetes térképek egyik leghasznosabb szolgáltatása: a cég autói a világ városainak utcáin haladva úgy fényképezik le a környezetüket, mintha csak a későbbi felhasználó ülne a kormány mögött. Mivel a lehetőség a hazai adatvédelmi szabályozás rendezetlensége miatt Magyarország területén nem elérhető, a párizsi Eiffel tornyon mutatjuk meg, miről is van szó.

A 360 fokban elforgatható, utcaszintű felvételek nagyban megkönnyítik a tájékozódást. Ezt a fajta belső nézetet, amikor a kamera a megszokott emberi nézőpontot mutatja, a videojátékoknál is rendszeresen alkalmazzák. Ezek a lövöldözős játékok (angol rövidítéssel FPS-ek, First Person Shooter-ek) adják a szegmens egyik legjövedelmezőbb és legnépszerűbb ágát.

Ezt a közös jellemzőt próbálta meg kihasználni egy holland PR-cég, a Pool Worldwide: egy M4A1 típusú gépkarabélyt programoztak a Streetview felületére. A végeredmény az alábbi videóban látható.

A Google a nyilvánosságra kerülés után nem sokkal letiltotta a Shoot View-ra keresztelt próbálkozást. A játékban a használati utasítás szerint lőni is lehet, bár erről csak a torkolattűz és a hanghatás tanúskodik, a csövet elhagyó lőszerek a Street View statikusságából adódóan nem hagynak nyomot a fényképek alkotta világon.

A közvélemény meglehetősen nehezen viseli a tömegmészárlásra áttételesen lehetőséget biztosító játékokat. Az egymilliárd dolláros bevételt elkönyvelő Call of Duty: Modern Warfare 3 című játék előző részében a „No Russian” alcímű pályája okozott nagy felháborodást. Ebben egy tömött repülőtéren lövöldöző terroristacsoportba beépülő ügynököt alakított a játékos, és bár a készítők szerint a jelenet pusztán a feszültség fokozását szolgálta, az eset világszerte nagy visszhangot kapott.

A Shoot View-t bemutató videót ügyes marketingfogásnak szánhatták a készítői, és bizonyára eszükbe jutott a korábbi botrány, hiszen.a Modern Warfare 3 nagy konkurensének, a Battlefield 3 trailerének külsőségeit és hanghatásait is ellopták.