Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

200 milliárd videót nézünk a neten havonta

2011.12.15. 11:24

Októberben világszerte 201,4 milliárd videót néztek meg az internetezők – derül ki a comScore új felméréséből. Az internetes piackutató adatai szerint októberben a világon közel 1,2 milliárd, 15 évnél idősebb felhasználó nézett online videókat.

A felmérés egyik érdekes tanulsága, hogy az online videószolgáltatások piaca rendkívül töredezett, az egyetlen domináns szereplő, a YouTube mellett megszámlálhatatlan kis oldal működik. Google Video és a YouTube 88,3 milliárd videót, összes online nézett tartalom 43,8 százalékát adják.

A második legnagyobb forgalmú videómegosztó messze lemaradva a YouTube kínai másolata, a Youku, amely 4,6 milliárd videót közvetített októberben, ami 2,3 százalékos részesedést jelent. A harmadik a VEVO 3,7 milliárd klippel (1,8 százalék), a negyedik a Facebook közel 2,6 milliárddal (1,3 százalék). Az ötös toplista utolsó helyén a japán Dwango megosztója áll 2,5 milliárd videóval (1,2 százalék). Az adatok szerint a piac fennmaradó közel 50 százalékán még kisebb szereplők osztoznak.

A mérés néhány nagyobb piacot részletesebben is megvizsgált. A felhasználók a legtöbb online videót – fejenként 303, illetve 286 felvételt – Kanadában és az Egyesült Államokban nézték a vizsgált hónapban, míg például Szingapúrban az átlag 153 volt felhasználónként. Ugyanakkor Törökországban volt legmagasabb az internetezők között a videónézők aránya, közel 94 százalék. A comScore mérésében nem szerepelnek a nyilvános számítógépekről és mobiltelefonokról, PDA-król kezdeményezett megtekintések.