Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Automatikusan frissül az Internet Explorer

2011.12.20. 15:47

A jövőben az Internet Explorer új verziói automatikusan települnek majd – közölte a múlt héten a Microsoft. A rivális böngészők esetében már megszokottnak mondható módszert fokozatosan vezetik be, elsőként, jövő januártól az ausztrál és brazil felhasználóknál, majd később vélhetően több hullámban a többi országban. Az újítás a főverziók automatikus frissítését érinti.

A böngésző azoknál a felhasználóknál fog kérdés nélkül frissülni az adott Windows-kiadáson elérhető legújabb verzióra – ez Windows 7-en és Vistán ma az Internet Explorer 9-et jelenti, XP-n a 8-ast –, akiknél az operációs rendszerben aktív az automatikus frissítés funkció.

A változásról szóló blogbejegyzésben Ryan Gevin, a böngésző marketingjéért felelős Microsoft-vezető leírja: az újítást elsősorban a biztonság szavatolása, másodsorban pedig az új webes szabványok terjedése indokolja – az Internet Explorer 9 mindkét tekintetben jelentős előrelépést jelent a korábbi kiadásokhoz képest.

A verzió szalad, de az IE6 marad

A vállalatnak régóta nagy szívfájdalma, hogy a rendkívül korszerűtlen, 2001-ben kiadott, de egészen 2014-ig támogatott Internet Explorer 6-ot a mai napig sokan használják, a Net Applications mérései szerint globális részesedése az asztali böngészők között 8 százalék. Az új frissítési elv azonban az engedmények miatt valószínűleg sem ezt, sem a többi elavult verziót nem fogja hatékonyan visszaszorítani.

Elsősorban a vállalati felhasználók igényei miatt akkor is blokkolni lehet majd az új verziókat, ha az operációs rendszerben amúgy aktív az automatikus frissítés. Akkor sem települnek a friss kiadások, ha a felhasználó korábban már elutasította a Windows Update által felajánlott IE8- vagy IE9-frissítést.