Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Fellélegezhetnek az ír torrentezők

2011.12.20. 13:00

Habár Írországban még nem fogadtak el a francia három csapás néven ismert törvényhez hasonló szabályozást az illegális letöltésekről, egy köztes állapotnak köszönhetően a legnagyobb szolgáltató, az Eircom tavaly megegyezett négy nagy kiadóval (EMI, Sony BMG, Warner, Universal), hogy ügyfeleiknél alkalmazzák a két figyelmeztetést, majd egyéves letiltást jelentő gyakorlatot.

Az ír kormány rábólintott erre a megállapodásra, ám az ottani adatvédelmi biztos idén júniusban, az első figyelmeztető levelek kiküldése után törvényességi vizsgálatot kezdett, melynek lezárultával a hétvégén bejelentette, hogy a ez a szankció Írországban törvénytelen, ezért nem alkalmazható. Az indoklás szerint az internetezők IP-cím alapján történő azonosítása adatvédelmi aggályokat vet fel.

A biztosi jelentés azonban csak átmeneti megkönnyebbülést hozhat az Eircom torrentező ügyfeleinek, ugyanis a kormány már évek óta törekszik egy szigorúbb, a kalózkodást büntető szabályozás bevezetésére, és az adatvédelmi biztos közleménye után be is jelentették, hogy megteremtik a lehetőségét annak, hogy az említett kiadók bírósági úton kényszerítsék ki a szolgáltatóktól, hogy blokkolják azokat az oldalakat, amelyek segítik a kalózkodást.

Az előzetes szűrést bevezető megoldás egyrészt élvezi a kormányzat támogatását, másrészt az ír bevezetést nagyban segítheti, hogy Nagy-Britanniában egy közelmúltban született bírósági döntés miatt elindult a szűrés fokozatos bevezetése a szolgáltatóknál.