Hermina
15 °C
27 °C

Elnapolták a szavazást a nettörvényről

2011.12.21. 11:41

Másodszor is elhalasztotta Lamar Smith texasi republikánus szenátor a hírhedt Stop Online Priracy Act törvénytervezet benyújtását az amerikai szenátus elé. A törvény, amiből az utolsó pillanatban kikerültek a legvadabb pontok, még mindig sosem látott szigort vezetne be az interneten, és ellehetetlenítene minden olyan szolgáltatást, ami felhasználói tartalmakat is megjelenít.

Lamar Smith texasi republikánus szenátor
Lamar Smith texasi republikánus szenátor
Fotó: Mark Wilson

A törvénytervezet eredetileg december 15-én került volna a szenátus elé vitára és szavazásra, ezt aztán 21-re halasztották, majd a képviselőház sűrű programjára való hivatkozással most 2012-re. A háttérben valószínűleg lobbiérdekek összecsapása áll, a törvényt a teljes szórakoztatóipar és média támogatja, viszont szinte minden online cég ellene van (mellékesen pedig több jogászprofesszor is megjegyezte, hogy több helyen ütközik a törvény az amerikai alkotmánnyal).

Időközben elkészült a két Firefox-kiegészítő is, amelyek megmutatják a törvény legnagyobb hibáját: azt hogy értelmetlenül kriminalizálja felhasználók tömegeit, és közben az igazi kalózok könnyen kijátszhatják a szabályozást. A DeSopa és a Pirate Bay Dancing a törvény által leírt tűzfalat kerülik ki; ez egy feketelista lenne a jogellenes tartalmakkal gyanúsított weboldalakról, amelyeknek a címeit az internetszolgáltatóknak elérhetetlenné kellene tenniük. A böngésző mellé telepíthető kiegészítők alternatív utakat kínálnak a feketelistás oldalak elérésére.