Benedek
-4 °C
5 °C

Félmilliárdért vett céget az Apple

2011.12.21. 14:05

Az Apple 500 millió dollárért vásárolta fel a szakmai berkeken kívül meglehetősen ismeretlen, izraeli csiptervező céget, az Anobitet. A Microsofttól vagy a Google-től eltérően az Apple-nek nem szokása százmilliókért cégeket bekebelezni, ekkora összeget legutóbb a Next megvásárlására költöttek 15 éve (ráadásul ott a presztízsértéket is meg kellett fizetni, hiszen Steve Jobs cégéről volt szó). Az Apple a cég felvásárlásával egy időben azt is bejelentette, hogy kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központot létesít Izraelben.

Az Anobit rövid időn belül már a harmadik csiptervező cég, amit az Apple felvásárol, ez pedig arra utal, hogy a cég egyre inkább átáll a hagyományos, mágneses alapon működő merevlemezekről az SSD tárolókra. Az SSD-t az Apple az iPod Nano verziójában alkalmazta először 2005-ben, azóta egyre több termékben, az okostelefonok és tabletek mellett notebookokban és desktop gépekben is használta és használja ma is – igaz, az utóbbi két kategóriában egyelőre csak opcionálisan kérhető extraként.

Az SSD technológia három területen körözi le a merevlemezeket: sokkal gyorsabbak, alacsonyabb a fogyasztásuk, és mivel nem alkalmaz mozgó alkatrészeket, kevésbé érzékenyek a működés közbeni mozgásra, rázkódásra. Viszont jelentősen, akár 5-10-szer is drágább lehet, mint egy azonos kapacitású merevlemez, és hosszú távon erősen romlik a megbízhatósága.

Itt jön a képbe az Anobit, aminek a technológiáit az Apple egyébként már az iPhone-okban, iPodokban és Macbook Airekben is használja. A cég felvásárlásával az Apple több fejlesztéshez és szabadalomhoz jutnak hozzá, amelyekkel az SSD-k két említett nagy hátrányát tompíthatják majd. Viszont az Anobit csak tervez és tesztel, gyártóüzeme nincsen, így az Apple-nek ehhez továbbra is külső cégeket kell megbíznia.

A pletykák szerint egy ilyen jellegű felvásárlás, vagy nagyobb befektetés is megtörténhet hamarosan, és ezzel megérik a helyzet arra, amit szintén régóta híresztelnek: a Samsunggal való szakításra. A dél-koreai cég évek óta az Apple legnagyobb csipbeszállítója, évi több milliárd dollárnyi megrendeléssel, de amióta az okostelefonok és tabletek piacán konkurens lett a két cég, megromlott a viszonyuk és többszörösen beperelték egymást szabadalomsértési vádakkal.