Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Robothelikopter szolgál Afganisztánban

2011.12.21. 15:56

Afganisztánban az ellátmányt szállító konvojok a terroristák kedvenc célpontjai, mert nagyon védtelenek a pokolgépekkel és a rejtekhelyről támadó ellenséggel szemben. A NATO logisztikai szakértői vasárnap megoldották ezt a problémát – pilóta nélküli K-MAX helikopterrel szállítottak ételt, lövedékeket és gyógyszereket egy nem megnevezett bázisra.

Ez nagy előrelépés, mert Afganisztán hegyvidékes tájain akkor is problémás teherautóval szállítani az árut, ha eltekintünk az ellenséges rajtaütésektől és a rejtett bombáktól.

A Kaman Aerospace által gyártott 2,5 tonnás K-MAX helikopter 3,5 tonna rakományt tud elszállítani 400 kilométer távolságba, és egyáltalán nem okoz gondot neki a hegyvidéki terep. Persze a helikopteres szállításnak is megvannak a maga veszélyei, hiszen az afgánok évtizedek óta gyakorolják a vállról indítható rakéták használatát.

Azonban a járművek éjjel-nappal repülhetnek, és az éj leple alatt könnyebben elkerülik a támadásokat. Az Egyesült Államok főleg éjjel röptetné a gépeket, nagy magasságban, mert a pilóta nélküli gépek lezuhanása is nagy veszteség.