József, Bánk
-7 °C
0 °C

Az Amazoné lehet Blackberry gyártója

2011.12.22. 15:15

Szerdán a tőzsdenyitás előtti kereskedésben 10 százalékkal emelkedett a Research In Motion (RIM) részvényeinek árfolyama, hasonlóra az idén alig akadt példa. A drágulás annak köszönhető, hogy kedden a sajtóban megjelent: a BlackBerry okostelefonokkal hírnevet szerzett, de újabban rossz passzban lévő kanadai vállalat felvásárlási célponttá lett.

A Reuters bennfentes forrásokra  hivatkozva írta meg, hogy az egyik potenciális érdeklődő az Amazon.com. A Kindle Fire táblagépet és a Kindle e-könyv-olvasókat gyártó internetes kereskedőóriás nyáron megbízott egy befektetési bankot a felvásárlás lehetőségének felmérésével, végül azonban nem tett ajánlatot. A Wall Street Journal informátorai szerint a Microsoft és a Nokia is mérlegelte egy közös vételi ajánlat megtételét.

A részvényesek eladnák

A megkereséseket azonban mindeddig elutasította a RIM. A vezetőség ugyanis annak ellenére házon belül kívánja megoldani a problémákat, hogy néhány részvényes a vállalat egészének vagy egyes részeinek eladását sürgeti. Egyelőre a cég új készülékek piacra dobásával, valamint a saját technológiák – többek között a BlackBerry Messaging és a QNX-alapú operációs rendszer – üzleti lehetőségeinek jobb kihasználásával igyekszik a szerencséjét megfordítani.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak: a RIM egyre vonzóbb felvásárlási célpont, hiszen a részvényárfolyama és ezzel a piaci értéke idén 80 százalékot zuhant (a cég kapitalizációja ma körülbelül 6,6 milliárd dollár).

A vállalat árbevétele a november 26-án zárult harmadik üzleti negyedévben 5,17 milliárd dollár volt, 6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a nyereség pedig 265 millió dollár, kevesebb mint harmada az egy évvel korábbinak.