Elveszik a köznetet az alapítványi iskoláktól

2011.12.22. 15:28

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán délután emailben tájékoztatta a nem állami és nem önkormányzati fenntartású az iskolákat – ebbe a körbe az alapítváyi és az egyházi iskolák is beletartoznak – arról, hogy 2012. január 1-től megszüntetik a Közháló szolgáltatást, ami ingyenes internethozzáférést jelentett. Az intézmények ezentúl maguknak kell megoldaniuk az internet biztosítását.

Gondok lesznek

A Maganiskolak.hu és Bak Zsófia ELTE-s oktató nyilvános Facebook-bejegyzése szerint mindezt tíz nappal a határidő előtt közölték az érintettekkel, ráadásul ekkor kezdődik a téli szünet is. Mivel a kieső szolgáltatás pótlása pénzügyileg és technikailag is időbe telik, könnyen előfordulhat, hogy az érintett intézményekben átmenetileg megszűnik az internet.

A közháló ráadásul rengeteg kapcsolódó szolgáltatást is jelent, például emailcímeket és doménneveket. Rengeteg iskola weboldala és levelezése is sulinet.hu cím alatt érhető el, a gyors átállás ezért problémás lehet.

Kié a Közháló?

A Közháló fenntartója 2012 január 1-től módosítja a kedvezményezettek körét. Az érintettek emailben értesítést kaptak a Közháló Ügyfélszolgálattól, ezért kérjük, hogy ellenőrizze a végponthoz tartozó email postafiókjait. A változással kapcsolatban további információval jelenleg nem tudunk szolgálni – ennyi áll a program hivatalos honlapján.

A lépéssel kapcsolatban kerestük a KözhálóPortal.hu-t, ahol csak technikai válaszokat adnának, a hatjegyű iskolai azonosító megadása után. Kiderült viszont, hogy a weboldalon közölt információval ellentétben az Educatio Nonprofit Kft. már nem fenntartója a közhálónak, az a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH) került, ahonnan egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre – ahogy a kozhaloportal.hu szerint az intézmények sem, pedig a határidő január 1.  • Tippek
  • Lakáshitel