Krisztina
18 °C
24 °C

Évente 300 millió dollárt kap a Mozilla

2011.12.23. 10:56

A Google három évre szóló szerződést kötött a Mozillával, és ennek köszönhetően a Firefoxban továbbra is az övé lesz az alapértelmezett kereső. A vállalat évi 300 millió dollárt fizet a nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő alapítványnak.

A Wall Street journal blogja szerint a Microsoft is licitált, hogy a Firefoxban a Bing kerüljön erre az előkelő helyre, de a szoftvercég úgy látszik nem tudott elég nagy összeget ajánlani (annak ellenére, hogy évente több milliárd dollárt költ a Bing népszerűsítésére).

Persze a Microsoftnek még ott van az Intenet Explorer, amiben Binget használ, ám ez nem elegendő ahhoz, hogy jobb pozíciót szerezzen a webkeresők piacán. Egyre népszerűbb a Chrome, ami alapból a Google segítéségével keres.

A Yahoo is érdeklődött a Mozillánál, de végül inkább csak a pálya mellől nézte a nagyon meccsét, mert egy ilyen megállapodás túl drága lett volna neki. Egyébként a Google is sokkal többet fizet most, mint az előző három évben. A Mozillának 2010-ben összesen volt 123 millió dollár bevétele, és ennek csak a 84 százalékát adta a Google.

Évi 300 millióból a Mozilla több újítást megvalósíthat, jobb fejlesztőket vehet fel, és több pénzt költhet hirdetésekre.