Bernadett
-2 °C
4 °C

Virtuális valóság gyerekorvosoknak

2011.12.27. 15:18

Virtuális valóságot tervez egy orvosokból és szoftverfejlesztőkből álló kanadai kutatócsoport, amelynek tagjai színes avatárokkal és játékszerű gyógyeszközökkel enyhítenék a sérült gyerekek szenvedéseit. Az érzékszervek stimulációjával az is megoldható lenne, hogy valaki súlyos égési sebekkel is azt érezze, hogy jégkockák hűtik. A gyerekek otthoni szobájának 3D-s modellezésével az idegen helyek által kiváltott félelmeket lehetne enyhíteni.

A Sainte-Justine kórház orvosaiból, illetve a Művészeti és Technológiai Társaság programozó mérnökeiből álló fejlesztőcsoport a montreali Satosphere filmszínház 18 méteres átmérőjű kupolájában hozott létre egy kórtermet. A kupolát eredetileg 360 fokos vetítésekre tervezték, a jövőben azonban egyfajta élő laboratóriumként fogják használni, hogy kipróbálhassák új kezelési ötleteiket. A kupola alatt több projektor segítségével hozzák létre a megálmodott környezetet megidéző virtuális valóságot.

A kutatás vezetője, Patrick Dube szerint a gyerekek által szubjektíven megélt fájdalmat jelentősen csökkentheti, ha a valóság határait kitolják, és másféle érzékszervi élményeket biztosítanak számukra.
A gyerekeknek az orvosok és nővérek utasításait színes avatárok közvetíthetik, a gyerekek számára ijesztő gyógyeszközökkel (például a fecskendővel) pedig rakétává alakuló virtuális játékként ismerkedhetnének a páciensek.