Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Egy hónap haladék az alapítványi iskoláknak

2011.12.28. 11:36

Előzmények nélkül, karácsony előtt pár nappal derült ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiveszi a Közháló programból a nem állami és nem önkormányzati fenntartású iskolákat.

Az érintetteket emailben tájékoztatták arról, hogy január elsejei határidővel elveszik tőlük a köznetet. Az alapítványi iskolák értetlenül álltak a lépés előtt, azt különösen kifogásolták, hogy ilyen rövid idő alatt sem technikailag, sem pénzügyileg nem lehetséges más alternatívát találni.

Információink szerint a szolgáltatást felügyelő ügyfélszolgálat is csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy megszűnik 1400 közhálós végpont internetellátása.

Karácsonyi ajándék

A bizonytalanságot növelte, hogy a kozhaloportal.hu és a telefonos ügyfélszolgálat is azt közölte, hogy egyelőre nem tudnak további felvilágosítást adni a döntésről. December 23-án azonban, ugyanolyan váratlanul, ahogy a megszűnésről döntöttek, újabb emailt kaptak az intézményvezetők.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a most megszűnő végpontoknak 2012. január 31-ig még ingyenesen biztosítják a köznetet, utána viszont az iskoláknak kell gondoskodniuk az internetellátásról. Az NFM ígérete szerint ezután  az intézmények „jövőbeni besorolásával és finanszírozásával kapcsolatosan közvetlen tájékoztatást ad” majd.

A program weblapján még mindig a régi tájékoztató áll.