Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Orbán megmenti a feledékeny júzereket

2011.12.30. 11:34

Csütörtökön megírtuk, hogy január elsején 300 ezer felhasználó ügyfélkapus jelszava jár le, a rendszer pedig kizárja őket, ha nem igényelnek újat. A legfrissebb Magyar Közlönyben azonban péntekre megjelent egy rendelet, amely módosítja a jelszavak lejárati idejét:

1. §A központi elektronikus szolgáltató rendszer igénybevevõinek azonosításáról és az azonosítási szolgáltatásról szóló 224/2009. (X. 14.) Korm. rendelet a következõ 39. §-sal egészül ki:

„39. § Az e rendelet hatálybalépését megelõzõen létesített ügyfélkapuhoz tartozó jelszó megújítás hiányában – a 9. § (4) bekezdésében foglaltaktól eltérõen – 2012. évben, az ügyfélkapu regisztráció idõpontjával megegyezõ hónap azonos napján jár le.”

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

Ennek köszönhetően a jelszavak nem az alapból beállított dátum, hanem a regisztráció idejétől számított két év után járnak le, így sokaknak marad még idejük a cserére.

Nem kell azonnal okmányirodába menni

Akkor sincs minden veszve, ha a kitolt határidőt is lekéssük: ha a jelszó már lejárt, de a lejárattól számítva még nem telt hatvan nap, az Elfelejtett jelszó opcióval még igényelhető új. Okmányirodába pedig csak akkor kell bemenni új jelszóért, ha ezt is túlléptük.