Laura, Alida
15 °C
32 °C

Zavarhatja a gps-t az új mobilhálózat

2011.04.07. 12:18
Az Egyesült Államokban várhatóan még az idén elinduló új ultragyors vezeték nélküli internet károsan befolyásolhatja a jelenleg használt globális helyzetmeghatározó rendszerek (gps) működését - állítják iparági szakemberek.

A több évvel ezelőtt felvetődött technológiai vita azután erősödött fel ismét, hogy az amerikai kormány zöld utat adott a hálózat kiépítésével megbízott LightSquared nevű virginiai vállalatnak. A kormány elképelései szerint ez a nagysebességű LTE jelenti majd - egyebek mellett - az olcsó és gyors internet-hozzáférést a vidéken élő amerikaiaknak.

A gps-t tartalmazó berendezések gyártói viszont azért aggódnak, mert a tervezett hálózat frekvenciája túl közel van a jelenleg használt műholdas rendszer frekvenciájához, így az adótornyok közelében akár használhatatlanná is válhatnak az ilyen navigációs eszközök.

A probléma elsősorban a repülőgépeket, mentőket és az olyan járműveket érinti, amelyek irányításához elengedhetetlen a műholdas navigáció, ráadásul az amerikai légi irányítás is a világháborús radartechnológiáról mostanában készül áttérni a gps alapú irányításra.

A Szövetségi Távközlési hatóság (FCC) és a LightSquare is kitart amellett, hogy az új rendszer semmilyen zavart nem okozhat műholdas navigációban, az viszont már biztos, hogy a rendszer elindulásáig számos tesztet és hatástanulmányt kell készíteni az új LTE és a gps-ek kompatibilitásáról.

A Telkó cikkeiből

Az első és az utolsó mobilunk
Nem lehetett vele sms-t írni, csak fogadni. Duke Nukem polifónikus csengőhang. Westel. Bokorból végrehajtott szégyenlős hívás. Nyolc indexes szerző első élményei évtizedes távlatból.
Mindenki nyer az olcsó frekvencián
A hírközlési hatóság elmagyarázta, hogy miért jó, ha nem szívatják a szolgáltatókat. Például vidéken is könnyebb lesz szélessávú mobilnetet nyújtani a lakosságnak.