Elkészült a macskasimogató robot

2012.01.04. 16:53

Talán az eddigi legviccesebb, Kinectre épülő házibarkács trükköt mutatta be egy amatőr robotrajongó, Taylor Valtrop: egy olyan, mozgásérzékelőkkel távolról irányítható miniatűr humanoid robotot, aminek segítségével a világ bármely pontjáról meg tudja simogatni a macskáját, vagy játszani vele.

A rendszer egy NAO Next Gen robotot használ, amit tavaly karácsony előtt dobott piacra az Aldebaran Robotics nevű cég. Az 59 centi magas, két hd kamerával és vezeték nélküli adatkapcsolattal ellátott robotot egy 1,6 gigahertzes Atom processzor hajtja, és az első tesztek szerint nagyon ügyesen mozog és hajtja végre a laptopról érkező utasításokat. Egyetlen hátránya a borsos ár: 12 és 15 ezer dollár között kaphatók a különféle verziók.

Valtrop a robot irányítását a Microsoft mozgásérzékelős játékkontrollerével, a Kinecttel oldotta meg, saját fejlesztésű programja a kamerák által lekövetett mozgását a robot számára értelmezhető parancsok formájába önti, így az leutánozza az ember mozdulatait. A finomabb mozdulatok modellezéséhez a feltaláló a Nintendo Wii játékkonzoljának kontrollerét építette be a rendszerbe, a mozgás megvalósításához pedig egy speciálisan átépített futópadot használ. A robot kameráinak képét egy fejre erősíthető kijelzőn keresztül kapja az irányítója, aki így pontosan azt látja mint a robot, ami viszont minden mozdulatát lemásolja.

Valtrop a találmányát a macskáján demózta: a robot a mozgását követve odatotyog az állathoz, és megsimogatja; az meg békésen tűri. Innen már csak egy lépés a rendszert kiegészíteni a Kitty Twitty nevű, szintén nemrégiben bemutatott macskajátékkal, ami a házikedvencnek előre elkészített Twitter-csatornára küld egy üzenetet, amikor érzékeli, hogy a macska a fadobozra dróttal erősített madárral játszik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM