Emma
6 °C
11 °C

Megérkezett Európába a Netflix

2012.01.10. 14:16

Az online videókölcsönzés területén kiemelkedően sikeres amerikai Netflix még tavaly bejelentette, hogy elindítják a globális terjeszkedést, és ennek egyik lépéseként Kanada és Dél-Amerika után a szolgáltatás elérhető lesz Európában is. Az előzetes ígéreteknek megfelelően most két európai országban, Nagy-Britanniában és Írországban indult el a Netflix szolgáltatása.

Bár a cég DVD-k kölcsönzésével nőtt nagyra, ezt az üzletágat az utóbbi években fokozatosan visszaszorítják, és az online kölcsönzésre koncentrálnak. Az interneten nézhető filmekhez való hozzáférésért havidíjat kell fizetni, Európában kicsit többet, mint az Egyesült Államokban: míg odaát 8 dollár az előfizetési díj, az első két európai Netflix-országban 9 dollárnak megfelelő font, illetve euró.

A brit piacon várhatóan éles lesz a verseny, mivel többek között az Amazon.com tulajdonában lévő Lovefilm is jelen van Európában, körülbelül kétmillió előfizetővel, és ők olcsóbbak is (a Netflix Nagy-Britanniában 5,99 fontot kér havonta, a Lovefilm 4,99-et).

A Netflixnek egyébként nagy szüksége van új piacokra, mivel még mindig nem heverték ki azt a veszteséget, amelyet a tavaly nyári áremelésük okozott: a feldühödött fogyasztók nem nyelték le, hogy az egyik kombinált szolgáltatás (postai úton DVD plusz netes kölcsönzés) árát 60 százalékkal megemelték. A csalódott amerikai előfizetők után tömegesen hagyták ott a Netflixet, június és szeptember között 800 ezer szerződést mondtak fel emiatt. A visszamondási hullám, csendesebben ugyan, de egész 2011 év végéig tartott (összesen 20 millió előfizető van az USA-ban). A döntés miatt a cég értéke is jelentősen csökkent, pletykaszinten azt is megemlítették, hogy csak a felvásárlás segítheti ki őket a bajból.