Tömeges öngyilkossággal fenyegetőznek a Foxconn munkásai

2012.01.10. 14:51

Háromszáz egykori Foxconn-alkalmazott fenyegetőzött csoportos öngyilkossággal. A kínai elektronikai vállalat a világ legnagyobb gyártója, 1,2 millió alkalmazottat foglalkoztatnak. A wutani székhelyű cég gyártja többek között az Apple, a Nintendo, a Sony és a Microsoft termékeit is. A tiltakozó munkások az Xbox 360-nal foglalkozó részleg dolgozói voltak.

A kormányellenes weboldal, a China Jasmine Revolution információi szerint a munkások azért háborodtak fel, mert nem kapták meg a kompenzációs díjat, amit a Foxconn megígért nekik. Január másodikán a részleg dolgozói fizetésemelést kértek, de a Foxconn képviselői ezt elutasították: a munkásokkal közölték, hogy dolgozhatnak tovább a jelenlegi bérükért, vagy felmondhatnak, és kárpótlást igényelhetnek. A munkások közül sokan az utóbbi megoldást választották, de a Foxconn közben felmondta a megállapodást, a kilépett dolgozók pedig nem kapták meg a pénzüket.

Az épület tetején összegyűlt tiltakozókat végül a wuhani polgármesternek sikerült jobb belátásra bírnia. A Record China értesülései szerint a tömeges felmondások és az incidens következtében az Xbox 360 konzolok gyártását egy időre felfüggesztették.

Az esetet azért is érdemes komolyan venni, mert a Foxconn alkalmazottai már korábban is követtek el öngyilkosságokat. A kíméletlen tempó, az alacsony fizetés és az embertelen munkakörülmények sokakat annyira megviseltek, hogy leugrottak az épület tetejéről; csak 2010-ben tucatnyi áldozat próbálta megölni magát a vállalatnál. Akkor a Foxconn védőhálók felszerelésével próbált meg véget vetni az ehhez hasonló incidenseknek, de a munkások bérét is a kétszeresére emelte. A vállalat később bejelentette, hogy az emberi munkaerőt olcsóbb és hatékonyabb robotokkal fogják kiváltani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport