Bernadett
-2 °C
12 °C

Elsötétült a Wikipedia

2012.01.18. 11:16

„Több mint egy évtizeden át sok millió órás munkával építettük fel az emberiség történetének legnagyobb enciklopédiáját. Az amerikai kongresszus most egy olyan törvényt készít elő, ami halálos sebet ejthet a szabad és nyílt interneten. Hogy felhívjuk erre a figyelmet, a következő 24 órára elsötétítjük a Wikipedia oldalait” – ez az üzenet áll a Blackout Day nevet kapott január 18-i napon a Wikipedia összes szócikkének helyén. Az új amerikai internettörvények, a SOPA és a PIPA elleni tiltakozó akcióhoz több mint száz oldal csatlakozott.

wiki

A tiltakozó akció amerikai keleti parti idő szerint éjfélkor indult, de sok oldal csak reggel nyolckor (magyar idő szerint délután kettő) csatlakozik. A sopastrike.com összesítése szerint több mint száz kisebb-nagyobb oldal sötétül el 12 vagy 24 órára, mások a törvények ellen tiltakozó üzenetet tesznek ki a főoldalukra. Így tesz például a Google, a Wikipedia mellett az akció legnagyobb támogatója. Mivel az internet öt legnagyobb látogatottságú oldalából kettő részt vesz a demonstrációban, az üzenet várhatóan százmilliós nagyságrendű felhasználóhoz jut el. (Akinek egykébként nagyon kellene a Wikipedia a sztrájk ideje alatt, az a javascriptek futtatásának kikapcsolásával továbbra is eléri a szócikkeket, és az okostelefonos alkalmazások is működnek.)

Az akció támogatói között ott találjuk a legnépszerűbb hírgyűjtő oldalt, a Redditet, az internetet vicces képekkel ellátó Cheezburger Network oldalait, a Firefoxot fejlesztő Mozilla közösségét, a népszerű képmegosztó Imgurt és Twitpicet, és az egyik legnagyobb blogszolgáltató Wordpresst is.

A SOPA törvénytervezetet tavaly novemberben benyújtó texasi képviselő, Lamar Smith már kétszer módosította, kivéve belőle a különösen nagy felháborodást kiváltó részeket, majd januárban, alig három nappal a szavazás előtt visszavonta azt. A Blackout Day előtti este azonban kiderült, hogy a törvény mégsem halott, és Smith februárban újra a képviselőház elé viszi, ha sikerül kellő támogatást gyűjtenie a törvény mögé. Mivel az Obama-adminisztráció egy több mint 50 ezer felhasználó által aláírt petícióra válaszolva élesen kritizálta a tervezetet, ez nem lesz egyszerű feladat – de mivel a teljes szórakoztatóipari lobbi a SOPA mögött áll, nem is tűnik lehetetlennek.

A SOPA és a PIPA (Stop Online Piracy Act és Protect Intellectual Property Act) egyaránt az internetes kalózkodás visszaszorítását célozza, de az ellenzői szerint az alkalmazott eszközei több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk lehet. A tervezet gyakorlatilag az internet cenzúrázásának szinte korlátlan jogát adná a szórakoztatóipar kezébe, ami az amerikai felhasználók által elérhetetlenné tehetne, és anyagilag ellehetetleníthetne olyan oldalakat, ahol jogsértő tartalom bukkan fel, akár felhasználói forrásból, akár csak linkelés szintjén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!