Elsötétült a Wikipedia

2012.01.18. 11:16

„Több mint egy évtizeden át sok millió órás munkával építettük fel az emberiség történetének legnagyobb enciklopédiáját. Az amerikai kongresszus most egy olyan törvényt készít elő, ami halálos sebet ejthet a szabad és nyílt interneten. Hogy felhívjuk erre a figyelmet, a következő 24 órára elsötétítjük a Wikipedia oldalait” – ez az üzenet áll a Blackout Day nevet kapott január 18-i napon a Wikipedia összes szócikkének helyén. Az új amerikai internettörvények, a SOPA és a PIPA elleni tiltakozó akcióhoz több mint száz oldal csatlakozott.

wiki

A tiltakozó akció amerikai keleti parti idő szerint éjfélkor indult, de sok oldal csak reggel nyolckor (magyar idő szerint délután kettő) csatlakozik. A sopastrike.com összesítése szerint több mint száz kisebb-nagyobb oldal sötétül el 12 vagy 24 órára, mások a törvények ellen tiltakozó üzenetet tesznek ki a főoldalukra. Így tesz például a Google, a Wikipedia mellett az akció legnagyobb támogatója. Mivel az internet öt legnagyobb látogatottságú oldalából kettő részt vesz a demonstrációban, az üzenet várhatóan százmilliós nagyságrendű felhasználóhoz jut el. (Akinek egykébként nagyon kellene a Wikipedia a sztrájk ideje alatt, az a javascriptek futtatásának kikapcsolásával továbbra is eléri a szócikkeket, és az okostelefonos alkalmazások is működnek.)

Az akció támogatói között ott találjuk a legnépszerűbb hírgyűjtő oldalt, a Redditet, az internetet vicces képekkel ellátó Cheezburger Network oldalait, a Firefoxot fejlesztő Mozilla közösségét, a népszerű képmegosztó Imgurt és Twitpicet, és az egyik legnagyobb blogszolgáltató Wordpresst is.

A SOPA törvénytervezetet tavaly novemberben benyújtó texasi képviselő, Lamar Smith már kétszer módosította, kivéve belőle a különösen nagy felháborodást kiváltó részeket, majd januárban, alig három nappal a szavazás előtt visszavonta azt. A Blackout Day előtti este azonban kiderült, hogy a törvény mégsem halott, és Smith februárban újra a képviselőház elé viszi, ha sikerül kellő támogatást gyűjtenie a törvény mögé. Mivel az Obama-adminisztráció egy több mint 50 ezer felhasználó által aláírt petícióra válaszolva élesen kritizálta a tervezetet, ez nem lesz egyszerű feladat – de mivel a teljes szórakoztatóipari lobbi a SOPA mögött áll, nem is tűnik lehetetlennek.

A SOPA és a PIPA (Stop Online Piracy Act és Protect Intellectual Property Act) egyaránt az internetes kalózkodás visszaszorítását célozza, de az ellenzői szerint az alkalmazott eszközei több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk lehet. A tervezet gyakorlatilag az internet cenzúrázásának szinte korlátlan jogát adná a szórakoztatóipar kezébe, ami az amerikai felhasználók által elérhetetlenné tehetne, és anyagilag ellehetetleníthetne olyan oldalakat, ahol jogsértő tartalom bukkan fel, akár felhasználói forrásból, akár csak linkelés szintjén.  • Tippek
  • Hírek